Srbija renovira deset stadiona

Srbija će u narednih godinu dana dobiti deset modernih stadiona sa reflektorima, dogovor je Vlade, nadležnih ministarstava, lokalnih samouprava i FS Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 08.08.2010.

23:13

Default images

Za taj poduhvat modernizacije stadionske infrastrukture naše zemlje, koja, osim stadiona Crvene zvezde i Partizana, nema druge objekte koji imaju reflektore, a većina ih je ruinirana i van standarda UEFA, Vlada i gradske vlasti će „bratski“ investirati gotovo 30 miliona evra!

Apliciranje i prijave gradova za ovaj projekat traje do 1. oktobra, ali su dokumentaciju već poslali regionalni centri - Subotica, Novi Sad, Inđija, Kragujevac, Užice, Čačak, Niš, Jagodina, Kruševac i Beograd. Infrastruktura je uvek kočnica ili zamajac razvoja, pa su tako i stadioni koje je pregazilo vreme, a koje je trebalo modernizovati još pre dve decenije, postali rak-rana razvoja našeg fudbala. Svesni toga bili su čelnici Fudbalskog saveza Srbije, koji su posle početka radova na Sportskom centru Saveza u Staroj Pazovi, inicirali i dogovor sa Vladom.

"Posle Mundijala, Savezu je bio prioritet izgradnja infrastrukture u Srbiji, i u tom smeru smo otpočeli razgovore sa Vladom Srbije i resornim ministarstvima", kaže generalni sekretar FSS Zoran Laković i dodaje da je "dogovor brzo postignut, definisani su ciljevi, napravljen je projekat i, što je važnije, način finansiranja koji je jako povoljan, a ne opterećuje osiromašene klubove, pošto projekat ide na teret Vlade i lokalnih samouprava".

Delegacija sastavljena od resornih ministarstava, predstavnika Vlade i FSS obišla je sve srpske centre i naišla na očekivano dobar prijem u lokalnim samoupravama, koje su odmah prihvatile predočen plan.

Konkurs je zvanično otvoren do 1. oktobra. Gradovi su vlasnici stadiona, tako da su i gradske vlasti naših najvećih regionalnih centara bile veoma zainteresovane za ovaj projekat i, u saradnji sa klubovima, već su pripremile kompletnu potrebnu dokumentaciju.
Iz Vojvodine, stigle su prijave Subotice, Novog Sada i Inđije. Subotici je potrebno potpuno renoviranje, i ono košta oko tri miliona evra. Nešto manje novca potrebno je za adaptaciju stadion Karađorđe u Novom Sadu, dok Inđija treba da dovrši započetu modernizaciju i postavi reflektore. Ako gledamo regionalno, zapadna Srbija trebalo bi da modernizuje objekte u Kragujevcu, Užicu i Čačku. „Čika Dača“ u Kragujevcu je u najboljem stanju, dok stadionima u Čačku i Užicu predstoji kompletna rekonstrukcija.

Najviše novca potrebno je za modernizaciju niškog Čaira, a najmanje za objekat u Jagodini. Niš je posle Beograda najveći regionalni centar, a stadion u njemu je u najlošijem stanju.

Gradonačelnik Niša je najavio projekat vredan 15 miliona evra, koji obuhvata ulaganje od devet miliona u izgradnju nove hale, a šest miliona u rekonstrukciju Čaira.

S druge strane, Jagodina je gotovo završila rekonstrukciju stadiona, i preoostaje im da dovrše tribinu i da postave reflektore. Za to im je, prema predračunu, potrebno oko milion evra. Kruševcu je za rekonstrukciju potrebno oko dva i po miliona evra... Tačne brojke za troškove rekonstrukcije znaće se tek po okončanju konkursa, ali „ugrubo“, po pristiglim predračunima, ukupna investicija iznosiće blizu 30 miliona evra, uverava Laković. Suština je, ipak, u načinu finansiranja.

Finansiranje će vršiti 50 odsto lokalne samouprave, a 50 odsto Vlada Republike Srbije. Grad obezbeđuje 10 odsto učešća, isto koliko i Vlada.

"Za ostalih 80 odsto novca uzima se kredit od banke na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana, koji u odnosu 50-50 vraćaju Vlada i grad. Ovakvim načinom finansiranja, klubovi su potpuno rasterećeni, a Vlada RS i gradske vlasti našli su interes da pomognu u fudbalu i sportu", uverava Laković.

Ako već Vlada Republike Srbije godinama nije mogla da pronađe model zakona privatizacije u sportu, za svaku pohvalu je brza reakcija povodom ulaganja u infrastrukturu. Modernizacija stadiona koji su i dalje gradska svojina, dati klubovima na upotrebu na određeni vremenski period, sigurno će biti veliki zamajac oronulom klupskom fudbalu pri povratku na stare staze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: