Prodaja piva u Srbiji manja za 13%

Prodaja piva u Srbiji u prvoj polovini ove godine iznosila je 2,5 miliona hektolitara i bila je 13 odsto manja nego u istom periodu lane.

Izvor: Beta

Sreda, 07.07.2010.

09:07

Default images

"Prodaja piva pala je zbog ekonomske krize i manjih porodičnih budžeta, ali taj trend je prisutan i u svetu", kaže predsednik Udruženja pivara i sladara Srbije Miodrag Maksimović

Na manju prodaju piva, kako je dodao, uticali su i loše, kišno vreme ove godine, kada se pivo manje kupuje, dok je na prošlogodišnji pad uticao i porast akcize na pivo.

"Srpski proizvođači piva su u prvoj polovini godine izvezli 505.000 hektolitara tog pića u vrednosti od oko 20 miliona evra, odnosno četiri odsto manje nego u isto vreme 2009. godine", kazao je Maksimović, dodajući da je prošle godine ukupan izvoz bio blizu 50 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, u proseku se 15 odsto domaće proizvodnje piva izvozi, i to od ukupnog izvoza 98 odsto u zemlje CEFTA sporazuma.

Maksimović je naveo da je istovremeno u prvih šest meseci uvezeno oko 18.000 hektolitara piva za oko milion evra, što je manje za 60 odsto nego u isto vreme prošle godine.

Pivarska industrija Srbije, u kojoj je zaposleno 3.500 ljudi i radi 12 pivara, prošle godine proizvela je 5,6 miliona hektolitara piva.

Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić ocenio je da će novi Zakon o pivu, koji je stupio na snagu 15. maja ove godine, omogućiti veću sigurnost potrošačima i bolje urediti tu oblast koja je bila regulisana samo pravilnicima, koji nisu bili obavezujući i nisu imali kaznene odredbe.

Načelnica u Ministarstvu poljoprivrede Svetlana Nal kazala je da bi podzakonska akta Zakona o pivu trebalo da budu završena do kraja ove godine, a u toku je i izrada Registra pivara, koji će omogućiti tačan uvid u broj proizvođača i količinu piva koju Srbija proizvodi.

Ona je kazala da će se prema novom Zakonu o pivu kontrolisati sve sirovine, tehnološki proces i gotovi proizvodi, ističući da je važna novina i kontrola vode za proizvodnju tog pića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: