I Srbi zbog penzija izlaze na ulice

Savez samostalnih sindikata Srbije planira proteste u Boru i Beogradu zbog nezadovoljstva novim Predlogom zakona o penzijama.

Izvor: Politika

Sreda, 30.06.2010.

00:23

Default images

Na taj način sindikat će iskazati nezadovoljstvo zakonom "koji nije rešio neka od ključnih pitanja sadašnjih i budućih penzionera i zbog čega je nedopustivo da takav uđe u Skupštinsku proceduru".

Predlog zakona o penzijama, iako je morao, nije bio razmatran na Socijalno-ekonomskom savetu jer je postojala bojazan da neće dobiti podršku većine, tvrdi predsednik Sindikata Ljubisav Orbović

Savez samostalnih sindikata Srbije preduzimaće sve što je u njegovoj moći da u novi akt uđu izmene koje se tiču budućeg usklađivanja penzija, pomeranja starosne granice, ali i penzionisanja bivših zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Datum organizovanja ovih protesta naknadno će biti objavljen, ali će svakako biti organizovan pre nego zakon dođe pred poslanike. Istovremeno će se svim poslanicima uputiti primedbe sindikata u vidu amandmana kako bi oni pokušali da spreče ovakvo izglasavanje zakona.

Orbović kaže da je nedopustivo to što novi nacrt zakona nije prošao Socijalno-ekonomski savet što je po zakonu moralo da bude, čime je vlast još jednom potvrdila da nije spremna za socijalni dijalog, iako o tome stalno govori.
Na pitanje da li je razlog da se zaobiđe Socijalno-ekonomski savet bojazan vlasti da zakon ne prođe, Orbović kaže da nema šta drugo, jer su oni koji čine Savet, a koji imaju primedbe na predloženi zakon brojniji. Međutim, sada kada je zakon prošao vladu, nema nazad i jedini spas su poslanici u Skupštini.

Rajko Kosanović, član Radne grupe za reformu PIO sistema podsetio je da su osnovne zamerke sindikata odnose na formulu za usklađivanje penzija i opšteg boda. Sindikat traži da se vrednost opšteg boda usklađuje dva puta godišnje sa kretanjem zarade u prethodnom šestomesečnom periodu, kao i da se usklađivanje penzija vrši s kretanjem troškova života i prosečne zarade zaposlenih u prethodnih šest meseci i to 50 odsto s rastom troškova života i 50 procenta s rastom zarada, po takozvanoj švajcarskoj formuli, te da prosečna penzija ne može biti niža od 60 odsto prosečne zarade.

Savez samostalnih sindikata Srbije protiv je i postepenog podizanja starosne granice za žene sa 35 na 38 godina, jer je predloženo povećanje starosne granice za pun staž s 53 na 58 godina, kao i protiv smanjivanja dodatnog staža za žene sa 15 na šest odsto, postepeno do 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: