Hombah: Ispunićemo Dinkićevu želju

Direktor medijske grupe VAC Bodo Hombah kaže da će ovaj koncern "sa zadovoljstvom ispuniti želju gospodina Dinkića" da, kao investitor, napusti Srbiju.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 23.06.2010.

17:31

Default images

"To bi išlo mnogo brže, ukoliko bi srpskom tajkunu, čije ime, u skladu sa ugovorom, ne smem da navedem, naložio da nam vrati naš novac za kupovinu akcija Novosti", naglasio je Hombah u saopštenju medijske grupe VAC.

"Tada ne bismo morali da firme, kod kojih se akcije nalaze u skladu sa zakonima i potpisanim ugovorima, registrujemo na nas", objasnio je Hombah.

U ovoj situaciji to ipak moramo da uradimo, dodao je Hombah, ako želimo da zaštitimo našu imovinu. "To ipak ništa ne menja u našoj nameri za povlačenjem. Prilikom povlačenja naravno da želimo da prodamo imovinu", rekao je Hombah.

"U sigurnost investitora ubraja se i njegova mogućnost da to uradi. Odlučili smo da odemo, ali nećemo dozvoliti da nas opljačkaju", zaključio je Hombah.

VAC: Bekova firma legalno preuzeta

Član uprave nemačke medijske grupa VAC Peter Lange je demantovao izjavu pravnih zastupnika firme Ardos iz Salcburga, koja se nalazi u vlasništvu Milana Beka, da je VAC na prevaru i bez dokumentacije, preuzeo tu firmu koja poseduje 24,89 odsto akcija u "Večernjim Novostima" i ponovio da će se ta kompanija povući iz Srbije.

On je ujedno najavio da će i te akcije biti prodate prilikom povlačenja iz Srbije. VAC je te akcije za veću svotu novca kupio još pre više od dve godine, a jedini razlog što je preuzimanje odloženo je što se čekalo na dozvolu srpske Antimonopolske komisije, poručio je Lange koji je nadležan za sve poslove VAC-a sa Srbijom.

Lange je najavio da će VAC uskoro da preuzme i druge dve firme koje su u posedu Milana Beka, firme Trimaks i Karamat, koje, takođe, imaju akcije u Novostima, jer su i te akcije davno kupljene, tako da će VAC na kraju dobiti svojih 62,4 odsto akcija. S obzirom na to da je VAC prošle sedmice i službeno najavio povlačenje iz Srbije, Politika, novosadski Dnevnik i akcije u Novostima biće date na prodaju, potvrdio je Lange.

Prema njegovim rečima, to je "normalan proces" u kome kompanija želi da zaštiti svoja prava i deo "najavljene strategije o povlačenju iz Srbije".

Izjave pravnih zastupnika firme Ardos netačne su i nemaju nikakvog osnova, istakao je Lange. "Prenos dokumenata za preuzimanje 'Ardosa', koji smo tek sada realizovali, bio je spreman i predviđen još u 2008. godini. Jedini razlog što smo tada odložili preuzimanje 'Ardosa' bio je taj što smo morali da sačekamo dozvolu za investiranje u 'Večernje Novosti' od srpske Antimonopolske komisije", rekao je on.

Kacin: Povlačenje VAC-a nije dobra vest

Najavljeno povlačenje VAC Medija Grupe iz Srbije nije dobra vest ni za slobodu medija u Srbiji, ni za privlačenje stranih investicija u Srbiju, izjavio je potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

"Kada jedan od najvećih medijskih koncerna, koji je učestvovao u poslednjih 65 godina u izgradnji veoma uspešne demokratije i prosperitetne države, kakva je Nemačka, odluči da napusti jednu zemlju u tranziciji sa ambicijama da postane članica EU, onda je to motiv za ozbiljno razmišljanje o pravcu u kojem se kreće ta država", istakao je Kacin.

On je kazao da ukoliko jedna velika strana medijska kuća kao što je VAC, koja je prisutna u svim zemljama centralne i jugoistočne Evrope, gde je odigrala ključnu ulogu u uspostavljanju pluralističke medijske scene tokom godina tranzicije, ne vidi budućnost u Srbiji sa njenom ekonomijom od osam miliona ljudi, "to je ozbiljan signal koji dovodi u pitanje način na koji se primenjuje vladavina prava u ovoj zemlji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: