Belorusi će zadržati “evropski gas“

Belorusija je upozorila ruski Gasprom da neće moći da održava transport ruskog gasa u Evopu ukoliko joj Gasprom smanji isporuke gasa.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.06.2010.

08:05

Default images

Gasprom je ove nedelje Belorusiji dao rok da do 21. juna isplati dug od 192 miliona dolara za ovu godinu, preteći da će joj smanjiti isporuke gasa za 85 odsto.

"Ako se uvede ograničenje od 15 odsto, biće teško održavati tranzit gasa. Da bi gasni tranzitni sistem funkcionisao, neophodno je održavati određeni pritisak", navodi neimenovani izvor u Ministarstvu energetike Belorusije.

Šef Gasproma Aleksej Miler rekao je u subotu da kompanija ima tehničke mogućnosti da isporuči Evropi neophodni gas, zaobilazeći Belorusiju. "Na te probleme treba gledati sasvim mirno. Postoji tehnička mogućnost isporuke kroz Ukrajinu u Poljsku", rekao je Miler.

Izvor u ministarstvu energetike Belorusije rekao je da ograničenje isporuka gasa može naneti ozbiljnu štetu beloruskoj privredi. "Niko ne uzima u obzir da imamo preduzeća kojima je neophodno četri ili pet dana, ili nedelja, kako bi obustavili proizvodnju", rekao je taj izvor.

Prema njegovim rečima, 15 odsto od ugovorenih količina gasa, koje Gasprom namerava da ostavi u slučaju ograničenja, dovoljno je za snabdevanje samo malih potrošača.

Taj izvor je potvrdio da su se pregovori izmedju ministarstva energetike Belorusije i Gasproma u subotu završili bez rezultata. Naveo je da Miler "nije imao želju da donese razumnu, uravnoteženu odluku".

On je objasnio da je beloruska strana predlagala da se problem reši prebijanjem duga Belorusije za isporučeni gas dugom Gasproma za tranzit, koji po tvrdnjama Minska, iznosi više od 200 miliona dolara.

Prvi potpredsednik ruske vlade Viktor Zubkov kaže da Belorusija nije dala Rusiji dokumenta kojim bi potvrdila dug Gasproma za tranzit od 200 miliona dolara.

Prema ugovoru, Belorusija treba ove godine da plaća ruski gas po ceni od 169 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, ali za sada, po svojoj odluci, plaća po staroj ceni od 150 dolara. Zbog te razlike se i pojavio dug od 192 miliona dolara.

Slične nesuglasice Rusija i Belorusija su imale i 2009. godine, kada je Minsk na kraju u celini izmirio dug, isplativši Gaspromu 244 miliona dolara. Gasprom zadovoljava četvrtinu evropskih potreba za gasom, pri čemu petinu ukupnog izvoza za ovaj region šalje preko Belorusije, a ostatak preko Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: