Mišković traži privilegije od Vlade

Vlasnik kompanije Delta Miroslav Mišković zatražio je od Vlade Srbije stvaranje privrednog ambijenta u kom će velike kompanije imati privilegije u poslovanju.

Izvor: B92, Politika

Četvrtak, 15.04.2010.

00:13

Default images

Kako pišu mediji, iza zatvorenih vrata na sastanku predstavnika Vlade, Sindikata i privrednika, Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga, insistirao je da se privrednicima u Srbiji obezbede isti uslovi kao njihovim kolegama u regionu.

MInistar ekonomije Mlađan Dinkić koji nije prisustvovao sastanku, izjavio je danas da bez obrzira na zahteve krupnih kapitalista država prema njima neće imati privilegovani odnos.

"Niko ne sme da bude povlašćen i svi moraju da imaju ravnopravne uslove. Država jedino mora više da pomaže ugroženima i upravo zbog toga smo napravili paket kredita za likvidnost i investicije koje koriste preduzeća kojima je to nephodno" kaže Dinkić. Biznismena Milana Beka tištio je Zakon o planiranju i izgradnji, pa je o tome razgovarao sa ministrom Oliverom Dulićem, a podršku mu je pružio i Branislav Grujić, vlasnik PSP „Farmana”.

Ipak, nadležni ministar bio je neumoljiv i kategorično je zastupao stav da će morati da plate tržištu cenu zemljišta ukoliko žele da grade poslovni i stambeni prostor.

Tokom sastanka najviše se čula reč privrednika, pa je tako, kako kaže naš izvor, biznismen Milan Beko bio najkonkretniji sa primedbama i najviše ga je zanimalo šta se dešava sa Lukom Beograd, ali nije propustio ni da pomene zabrinutost zbog stalnog anatemisanja pojedinih privrednika kao tajkuna od strane medija.

Većinu privrednika je zanimalo stvaranje boljih uslova za privredu, ali su u zavisnosti od svojih „problema“ imali drugačije primedbe.

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić najviše je potencirao teme koje se tiču zemljišta dok je vlasnika Ist pointa Zorana Drakulića brinulo pitanje kursa i nekonkurentnosti na tržištu.
Vlasnik Ist pointa Zoran Drakulić istakao je da su privrednici zadovoljni što konačno učestvuju u razgovorima sa Vladom i sindikatima jer njih nema u Socijalno-ekonomskom savetu.

„Tražili smo danas bolje uslove i za finansiranje i za ulaganje, slične onima koje imaju zemlje u okruženju“, rekao je Drakulić, istakavši da na privrednike koji već plaćaju obaveze prema državi ne bi trebalo da padne onaj deo socijalnog tereta koji država treba da snosi. On je rekao da će privrednici uvek da podrže sve projekte koji znače pokretanje proizvodnje, kao i razvoj manje razvijenih područja.

Za Branislava Grujića neophodno je i da se svi već jednom suoče sa realnošću. "Sve ovo što pričamo je jako lepo ali neko mora da radi. I toga moramo da budemo svi svesni, nema čarobnog štapića, nema tih investitora koji će doći sa svojim rešenjima za nas, onoliko pameti koliko ima u Srbiji to je ta pamet koja postoji, da izmislimo nešto novo ne možemo i Srbija mora da se okrene sama sebi da radi i da gradi", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: