Milijarda dolara od “vojnog“ izvoza

Srbija na planu modernizacije naoružanja i vojne opreme nije ništa radila 25 godina i za to su potrebne velike pare, kaže ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Izvor: Beta, Dnevnik

Subota, 27.03.2010.

14:02

Default images

Šutanovac je rekao da su reformski potezi u Vojsci Srbije koji ne iziskuju mnogo novca već učinjeni, ali sveobuhvatne promene sistema, kao i modernizacija naoružanja i vojne opreme vojsku tek čekaju u budućnosti.

"Za to će biti potrebne velike pare, jer se na tom planu nije ništa radilo poslednje dve ili dve i po decenije. Modernizaciji je u prošloj i ovoj godini, zbog ekonomske krize, pristupio mali broj vojski u svetu, ali je i mali broj vojski u situaciji u kojoj smo mi, da je ratovao toliko godina i istrošio toliko resursa", ocenio je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, ne postoji finansijski limit potreba, ali se mora ići na nabavku onoga što je zaista neophodno, jer "koliko god novca ima sve se može potrošiti pošto samo jedan avion može koštati od 30 do više od 100 miliona evra".

On je podsetio da je Srbija trenutno apsolutni lider na Balkanu po izvozu naoružanja i vojne opreme i izrazio očekivanje da će ovog proleća biti potpisana i prva milijarda dolara ugovora za izvoz naoružanja i vojne opreme.

"U poslednje dve godine vratili smo se na svetsku scenu izvoznika. Postigli smo takav uspeh da smo iznenadili mnogo veće zemlje i kompanije koje se bave proizvodnjom naoružanja i vojne opreme. Tržište nam je bukvalno ceo svet, ali trenutno su najveća severna Afrika i Bliski istok, Irak i Alžir, a očekujemo ugovore s Kuvajtom, Egiptom, Libijom", rekao je Šutanovac.

Govoreći o profesionalizaciji Vojske Srbije, ministar odbrane je potvrdio da će Srbija naredne godine u ovo vreme imati profesionalnu vojsku, a proces će biti završen datim budžetom, koji iznosi 2,15 odsto bruto društvenog proizvoda u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: