Penzije prate plate javnog sektora

Potpredsednik Vlade Sribje Jovan Krkobabić kaže da reforma penzionog sistema predviđa da se visine penzija usklađuju sa zaradama u javnom sektoru.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.02.2010.

12:56

Default images

Penzije će se usklađivati u tri navrata od početka primene novog zakona koji treba da stupi na snagu 1. januara sledeće godine i to 1. aprila 2011, 1. oktobra 2011. i 1.aprila 2012. penzije će biti usklađivane sa kretanjem zarada u javnom sektoru, a od oktobra 2012. biće primenjivan novi model.

Taj predlog prihvatio je i Međunarodni monetarni fond, koji je zadržao jednu vrstu rezerve, pre svega jer nije uveren da će "se država zaista strogo pridržavati toga, ne kada je reč o penzijama, već kada se radi o zaradama", rekao je Krkobabić. Prema njegovim rečima, MMF se pita da li će zarade tada strogo biti kontrolisane i da li će se one kretati u skladu sa rastom privrede i ekonomskim mogućnostima zemlje ili će neko subjektivno pristupiti rešavanju tog problema na način kako on misli da je u datom trenutku za njega povoljno.

Potpredsednik Vlade uveren je, međutim, da se tako nešto ne sme i neće desiti i navodi da "država u takvoj situaciji mora da uloži maksimalan napor da zemlju izvuče iz ekonomske krize i da je to Vlada odlučna da učini, pri čemu odlučujući doprinos ukupnom radu Vlade daje i predsednik Republike.

On je ocenio da se pozitivni elementi već vide u ovoj godini, i da će biti vidljivi i u narednoj godini dodavši da država mora da učini napor da podigne ekonomiju, privredni rast, poveća broj zaposlenih, kao i da stimuliše priliv stranog kapitala.

Te investicije, kako je kazao, omogućile bi ubrzani razvoj i to bi bilo "sidro za podizanje i plata i penzija i mislim da će ova vlada, koja je ozbiljna i koja se nosi sa tim problemom, izdržati na tom kursu.

"Ne treba nas MMF da opominje da ne trošimo više nego što imamo", istakao je Krkobabić i dodao da će sumnja MMF-a biti otklonjena do kraja marta kada će se sastati bord direktora te institucije, i da će dobiti dovoljna uveravanja da takvih negativnih proboja neće biti.

Od 2015. penzije ispod 10,5 odsto BDP-a

Krkobabić kaže da do 2015. godine u BDP neće učestvovati više od deset, odnosno 10,5 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP). U Evropi se učešće penzija kreće između osam i 13 odsto BDP-a, pa će nas model biti neka sredina, koja je potpuno prihvatljiva našem društvu, a dobra je i za penzionere i za zaposlene.
Prema njegovim rečima, takav model dobar je i za brži razvoj zemlje, koji bi omogućio rast zapošljavanja, time i prostor za brži rast i plata i penzija. Pritom, ni jednim elementom izmene sistema penzijsko-invalidskog osiguranja one ne diraju i ne narušavaju primanja prosvetnih ili bilo kojih drugih radnika javnog sektora.

Da bismo uopšte isplatili plate i penzije moramo stvoriti ekonomske pretpostavke koje sada nemamo, rekao je on i objasnio da će država insistirati na pospešivanju proizvodnje i izvoza proizvoda.

Osim osnova ekonomskog oporavka, država mora da unapredi i fiksalnu politiku, odnosno da unapredi naplatu svojih potraživanja, jer kako je rekao, svi moraju da plaćaju svoje obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: