Diplomate od marta kreću sa poslom

Povećanje izvoza i investicija, uspostavljanje direktnih poslovnih kontakata i rad na povećanju rejtinga zemlje su osnovni zadaci ekonomskih diplomata Srbije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.01.2010.

18:10

Default images

Oni bi već sredinom marta trebalo da budu postavljeni na svoja nova radna mesta u ambasadama širom sveta, posle završetka obuke u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i u drugim državnim institucijama, koja je u toku.

Kristijan Kolaković, budući ekonomski diplomata u Podgorici, kaže da će svoj angažman posvetiti promociji preduzeća, organizovanju učešća na sajamskim manifestacijama i privlačenju crnogorskih preduzeća za ulaganje u Srbiji.

Tu su još mogućnosti zajedničkog ulaganja, povećanje izvoza u Crnu Goru, ali i pružanje neophodne asistencije najvećim srpskim investitorima u Crnoj Gori, kao što su to Telekom, Delta, Atlas grupa, kao i veći angažman na primeni Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evrop (CEFTA), rekao je Kolaković.

"Crna Gora je jedna od retkih zemalja sa kojima imamo suficit u robnoj razmeni. Obim izvoza Srbije bio je u 2008. oko milijardu evra", naveo je on i dodao da nije beznačajan i podatak da Crna Gora 35 odsto svog ukupnog prometa ostvari sa Srbijom.

Rade Berbakov, naš ekonomski diplomata u Rimu, kaže da treba imati u vidu da Srbija sa ekonomskom diplomatijom počinje deset godina kasnije od drugih i zbog toga on očekuje veliku borbu u privlačenju investicija. Na pitanje šta će biti na njegovoj "top listi" prioriteta, Berbakov kaže da će "sigurno broj jedan biti internacionalizacija srpskih preduzeća".

"Poznato je da imamo deficit u razmeni sa svim zemljama Evropske unije, tako da će verovatno jedan od prioriteta biti da pripremimo teren da se naša preduzeća predstave i dobiju mogućnost da nešto izvezu", kaže Berbakov.

U Berlin će, već sredinom marta, da otputuje Aleksandar Ivkovac, koji je podsetio da su Italija i Nemačka među našim najznačajnijim ekonomskim partnerima. "Ako analizirate strukturu robne razmene, videćete da su direktne investicije iz tih zemalja neposredno u funkciji uravnoteženja robne razmene sa Srbijom i podižanja nivoa strukture izvoza", rekao je Ivkovac.

Prema njegovim rečima, struktura izvoza iz Srbije se kvalitativno promenila, jer izvozimo sve manje čistih sirovina, a sve više polufabrikata i gotovih proizvoda, posebno onih koji su na visokom tehnološkom nivou. "To će se još više intenzivirati kad Fijat i njegovi kooperanti otpočnu proizvodnju u Srbiji. Najveći deo te proizvodnje će ići u izvoz", kaže Ivkovac.

I Ivkovac i Berbakov savršeno govore i jezike zemalja u koje odlaze a dobro poznaju i tamošnje ekonomske sisteme. "Ja već petnaest godina živim u Italiji", kaže Berbakov, a Ivkovac dodaje da već deset godina živi na relaciji Berlin-Beograd, a da je, pre nego što se se "bacio u vode" ekonomije, završio germanistiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: