Porez na zarade veće od 19.000 €

Svi koji su u prošloj godini legalno zaradili više od 1.788.959 dinara, dužni su da do 15. marta, podnesu prijavu za plaćanje poreza na godišnji prihod građana.

Izvor: Novosti

Četvrtak, 28.01.2010.

09:20

Default images

Ovogodišnji limit veći je od onoga koji je bio primenjivan u 2009. godini za 144.695 dinara. Naime, prošle godine su porez na godišnji dohodak plaćali svi oni koji su u 2008. godini mesečno, u proseku, zarađivali 1.557 evra, dok će obveznici tog nameta biti oni koji su mesečno prihodovali 1.585 evra.

Hoće li se nastaviti trend smanjenja broja obveznika poreza na godišnji prihod građana, a koji je prisutan u prethodnih nekoliko godina, u Ministarstvu finansija ne mogu da potvrde.

Kako kažu, činjenica je da je prošle godine bilo oko 2.000 manje onih koji su legalno prihodovali bruto preko 18.684 evra i da će se, verovatno, broj onih koji imaju dobre zarade, zbog krize zadržati na prošlogodišnjem nivou od oko 16.500 evra.

Inače, obveznik poreza na godišnji prihod porez plaća samo na zaradu koja je preko utvrđenog limita od 1.788.959 dinara. Standardna stopa je deset odsto.

Pri plaćanju ovog nameta predviđene su i olakšice, pa tako, obveznik poreza ima pravo na lični odbitak od 40 odsto zarade, a za svako izdržavano lice još 15 odsto.

U osnovicu za porez računaju se sve legalno ostvarene zarade koje podležu plaćanju poreza. Osim plata, tu su i honorari, zarade ostvarene izdavanjem nepokretnosti, ali i pokretnih stvari, prihodi sportista i sportskih radnika, estradnih zvezda. Nažalost, ovi poslednji uglavnom nikada ne plaćaju porez na godišnji prihod u Srbiji, jer su poreski obveznici, obično, u drugim državama. U osnovicu za porez na godišnji prihod građana ne ulaze priliv od penzija, kao ni od isplaćenih otpremnina.

"Na otpremnine se ne plaća porez na godišnji dohodak građana, ukoliko poslodavac radniku izda potvrdu da je novac isplaćen kao otpremnina, a ne kao redovna zarada. Firme obično ovu isplatu tretiraju kao redovnu zaradu radnika, što može da šteti građaninu koji će, zbog visine godišnjeg prihoda, postati obveznik poreza na godišnji prihod", napominju u Ministarstvu finansija.

Oni koji na vreme ne podnesu prijave za plaćanje poreza na godišnji prihod građana, rizikuju da plate kaznu koja iznosi između 5.000 i 50.000 dinara.

Pokušana utaja 14,5 milijardi dinara poreza

Poreska uprava u prošloj godini podnela je 1.967 krivičnih prijava protiv privrednika koji su pokušali da utaje ukupno oko 14,5 milijardi dinara poreskih obaveza. Istovremeno, za slična dela, ali manje vrednosti, podneto je i 63.000 prekršajnih prijava, a više od polovine njih se odnosi na iznose koji premašuju 1,5 miliona dinara, što znači da prekršiocu preti i zatvorska kazna od tri do pet godina. Slična situacija bila je i u 2008. godini, kada je podneto 58.000 prekršajnih prijava i 1.750 krivičnih koje su „vredele“ oko 15 milijardi dinara.

Kada je reč o naplati PDV-a, poreska policija identifikovala je tri modela sa po više različitih varijanti, kojima privrednici pokušavaju da izbegnu obaveze prema državi.

To se čini ili neprijavljivanjem podataka koji su bitni za utvrđivanje visine PDV-a ili davanjem lažnih podataka od kojih zavisi visina poreza, ali najčešći oblik je tzv. poreska prevara koja se vrši na osnovu lažnog iskaza iznosa utvrđenog za povraćaj navodno uplaćenog poreza.Ta treća varijanta obično funkcioniše uz pomoć fantomskih firmi, koje su formirane samo sa ciljem da se izdaju lažne fakture na kojima je prikazan uplaćeni porez

Apsolutni rekord u tom modelu, kažu u Poreskoj upravi, drži jedan Novopazarac, koji je poslednjeg dana 2008. godine „pao“ u Smederevu i koji je imao promet od 6,5 milijardi dinara, a iznos za povraćaj od države zaustavio se na 1,06 milijardi dinara. U Poreskoj upravi ističu i da se glavni kanali za distribuciju tako pribavljene robe, vrte oko robnih i buvljih pijaca, zbog čega se i insistira na uvođenju fiskalnih kasa na tim prodajnim mestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: