Radnici 351 firme bez doprinosa

Zahteve za izmirenje obaveza prema zaposlenima do sada je podnelo 351 preduzeće, čime je obuhvaćeno 53.000 zaposlenih kojima doprinosi nisu uplaćivani od 2004.

Izvor: Blic

Četvrtak, 31.12.2009.

10:23

Default images

Pomoćnica ministra rada i socijalne politike Radmila Bukumirić Katić je rekla da će državu, prema prvim procenama, povezivanje staža za preduzeća koja su podnela zahteve koštati oko 15 milijardi dinara, uključujući i kamate.

Ona je rekla da će državu, prema prvim procenama, povezivanje staža za preduzeća koja su podnela zahteve koštati oko 15 milijardi dinara, uključujući i kamate.

Katićeva je istakla da je reč o poslodavcima koji svoje obaveze nisu uplaćivali od januara 2004. godine do 30. juna 2009.

Veliki broj preduzeća, odnosno poslodavaca od 2004. godine nije ispunjavao svoje obaveze u pogledu obaveznog socijalnog, penzijskog, zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti.

Katićeva je navela da mora da se napravi razlika između onih koji su redovno izmirivali svoje obaveze i onih koji to nisu činili.

Ona je objasnila da će država poslodavcima koji nisu izmirili svoje obaveze omogućiti kredit sa jednogodišnjim grejs periodom, nakon koga će poslodavac četiri godine kvartalno otplaćivati svoju obavezu za neuplaćene doprinose za penzijskog osiguranja.

Država se, kako je dodala, opredelila za "sredstva obezbeđenja" jer je jedan broj tih preduzeća na "ivici postojanja i mogu da odu u stečaj."

Poslodavci koji ne plate doprinose biće sankcionisati

Katićeva je ukazala da poslodavci treba da iskoriste ovu mogućnost, jer će u protivnom biti sakcionisani ili na sudu ili prinudnom naplatom preko Poreske uprave.

"Istovremeno Vlada je avgustovskim zaključkom planirala da pomogne da se obezbedi i zdravstveno osiguranje za zaposlene gde to nije bilo moguće", navela je ona i dodala da će poslodavcima biti "oproštene sve neplaćene obaveze zaključno sa 31. decembrom 2008, ako budu redovno plaćali obaveze u 2009. i 2010."

Ona je najavila da će tu mogućnost najpre imati preduzeća u vlasništvu države, javna preduzeća koja su u restruktuiranju i veliki sistemi gde je deo privatizovan.

Katićeva je ocenila da Vlada Srbije mora da rešava probleme koji su se ispoljili, odnosno posledice privatizacije i dugogodišnje krize u Srbiji.

U toku su pripreme izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, dok bi u narednoj godini trebalo da počne javna rasprava o tom zakonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: