Devet odsto manje turista u 2009.

Ekonomska kriza odrazila se na smanjenje broja turista u Srbiji tokom 2009. godine, tako ih je za prvih 10 meseci bilo za devet odsto manje nego 2008. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2009.

09:19

Default images

Broj inostranih turista povećan je za dva odsto, dok je broj domaćih turista u 2009. godini opao je za 13 odsto i pored toga što je država da bi se pomoglo domaćem turizmu, pre svega banjama, uvela subvencionisane potrošačke kredite za letovanje na domaćim destinacijama na šest i 12 meseci sa godišnjom kamatom od četiri odsto.

U oblasti turizma u 2009. godini bilo je dosta aktivnosti, ali za tu delatnost je najvažnije to što je 14. maja usvojen novi Zakon o turizmu, koji je preciznije odredio pravila za sve u sektoru turizma, a obuhvatio je i neke oblasti, koje do sada nisu bile zakonski pokrivene, kao što je lovni turizam.

Utvrđena je i identifikacija turističkih prostora sa ciljem da se zaštite resursi važni za razvoj turizma, a predvidjena je i kategorizacija turističkih mesta od jedan do četiri.

Protekle godine nastavljena je promocija kandidature Djavolje varoši za izbor Sedam svetskih čuda, koju je podržala i Turistička organizacija Srbije. Mada Djavolja varoš nije uspela da udje na listu od 21 svetskog čuda, sama kadidatura doprinela je velikom povećanju broja posetilaca, a procenjuje se da će ih do kraja godine biti oko sto hiljada.
Krajem jula Ministarstvo ekonomije objavilo je javni poziv za izbor suinvestitora za zajedničku izgradnju odmarališta na Staroj planini, sa pratećom komercijalnom i sprotsko-rekreativnom strukturom. Reč je o dva javna poziva, jedan je vezan za lokaciju "Konjarnik", a drugi za "Jabučko ravnište".

"Konjarnik" je nova lokacija, koja se nalazi na polaznoj stanici postojeće žičare i nešto je manja, a poslove je dobio "Megatrend", dok je tender za "Jabučko ravnište" propao.

Tokom protekle godine Ministarstvo ekonomije uložilo je 100 miliona dinara u izgradnju pet vizitorskih centara širom Srbije - Palić, Zlatibor, Sirmijum, Divčibare i Uvac.

Na planinama Kopaoniku, Staroj planini i Zlatiboru postavljeni su uređaji za veštački sneg, koji treba da doprinesu produženju sezone, a obavljeno je i dosta infrastukturnih radova - izgradnja žičara, staza, vodo i elektrosnabdevanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: