Vlada Srbije štiti radnike

U slučaju blokade firme, najpre će se isplatiti radnici, pa tek onda poverioci, pišu Večernje novosti.

Izvor: Novosti

Sreda, 30.12.2009.

10:10

Default images

Uskoro izmene Zakona o platnom prometu. U slučaju blokade firme ili njenog stečaja, prvo se namiruju radnici, a tek kada se izvrše sve obaveze prema njima, mogu da dođu da se naplate i drugi poverioci.

Ovaj zakon, koji se intenzivno priprema u saradnji sa Narodnom bankom Srbije, biće razmatran zajedno sa novim Zakonom o stečaju.

”Kombinovana primena ova dva zakona sprečiće zloupotrebe menica kao garancije naplate kupljene robe ili usluga, i to tako što će se uvesti javni registar menica i ovlašćenja. Istovremeno, time će se sprečiti mogućnost prinudne naplate na osnovu menica i ovlašćenja koja se ne nalaze u registru”, kažu u vladi i podsećaju da su procene da je trenutno, zbog korišćenja menica bez pokrića, preko 17.000 firmi u blokadi, sa ukupnim potraživanjima od preko 92 milijarde dinara.

„Odzvonilo” nesavesnim direktorima i vlasnicima firmi

U Vladi Srbije ponavljaju da su spremni da što pre uđu u rat sa nesavesnim vlasnicima i direktorima firmi u Srbiji.

”Kako od Nove godine počinje da funkcioniše Registar poreskih obveznika, a u kom će se naći podaci o kompletnoj imovini i prihodima svih poreskih obveznika, znači i građana i privrede, inspekcijske službe će imati bolji uvid u imovinu onih koji danas sele kapital iz jedne u drugu firmu, ostavljajući za sobom neisplaćene obaveze prema zaposlenima i državi”, kažu u Vladi Srbije i dodaju da za vlasnike i direktore spremaju još jedan zakon koji će onemogućiti da se nesavesni uopšte bave poslovima u privredi.

Vlada Srbije zbrinjava ugrožene radnike

Nekako u isto vreme, Vlada Srbije odlučila je da na sebe preuzme teret socijalnog zbrinjavanja ugroženih radnika. Samo na sednici u utorak doneto je nekoliko odluka koje bi trebalo da pomognu onima koji mesecima i godinama ne primaju platu da uopšte opstanu.

Tako vlada, umesto poslodavaca, šalje, prema odluci po 5.000 dinara pomoći najugroženijim radnicima u 27 srpskih preduzeća. Opet, prema odluci u utorak, obezbeđuje i 16.690 lanč paketa (hrana i sredstva za higijenu) vredne ukupno 58,6 miliona za najugroženije porodice u 40 srpskih opština, kao i mogućnost overe zdravstvenih knjižica za 32.000 radnika koji rade u firmama koje su ili u fazi restrukturiranja ili su sa starim vlasnicima raskinuti kupoprodajni ugovori.

Zahvaljujući ovoj odluci Vlade Srbije radnici na platnom spisku firmi poput IMR, Ikarbusa, Industrije kablova u Jagodini, Zastavi, Jumku, 14. oktobru, Petru Drapšinu, EI Nišu i ostalim preduzećima na ivici egzistencije dobijaju overene zdravstvene knjižice već od 31. decembra ove godine.

„U narednoj godini vlada će nastaviti finansijski da pomaže ugrožene radnike u firmama koje se nalaze u restrukturiranju”, kažu u Vladi Srbije i dodaju da će i oni koji rade za nesavesne gazde i sa nesposobnim menadžmentom biti podjednako zaštićeni, ali ne iz budžeta, već boljom kontrolom poslovanja ovih firmi i vrlo visokim kaznama za neposlovne korake, poput neisplaćenih plata ili obaveza prema državi.

Jedinstveni poreski registar plus dodatna kontrola

Inače, novi zakon, između ostalog predviđa osim jedinstvenog poreskog registar i dodatnu kontrolu u vidu registra o svim plaćenim doprinosima. Tako će, osim jedinstvenog poreskog registra u kom je evidentirana kompletna imovina svakog vlasnika firme u Srbiji, ali i svi njegovi prihodi, nesavesni poslodavci morati da računaju i da će dodatnu kontrolu imati i kroz registar koji se vodi o svim plaćenim doprinosima. Jednostavno, više neće biti u prilici da iz firme izvuku sve što vredi, a da državi i radnicima ostanu dužni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: