Jat ove godine gubi 15 miliona evra

Jat je za prvih šest meseci imao gubitak od 12 miliona evra, ali će do kraja godine zahvaljujući uštedama gubitak biti oko 15 milona evra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.12.2009.

12:34

Default images

Kompanija trenutno raspolaže sa 15 letelica, a za normalan rad biće joj nepohodan kredit da popravi motore na avionima, kaže generalni direktor Srđan Radovanović i navodi da je Jatu potrebno od 20 do 32 miliona evra za obnovu motora za avione.

."Motori na avionima imaju ciklične preglede nezavisno od toga da li su ispravni ili ne. Poslednjih pet godina se to nije radilo. Ako ne popravimo te motore, nema ništa od posla. Ne možemo da ih popravimo tek tako, zato što jednostavno nema para.", kaže Radovanović.

Prema njegovim rečima Jat je donedavno imao 16 aviona, ali sada ima 15 jer je vratio jedan iznajmljeni avion. "Sledeći će otići u junu, a izaći će iz saobraćaja u aprilu. To je vreme kada planiramo da dođu dva nova „boinga 737 700“, ako sve bude u redu. Iduće nedelje ćemo u saobraćaju imati 10 letelica, a pet će biti u hangaru. To nam za sada ne predstavlja teškoće s obzirom na zimski red letenja i sužen obim saobraćaja", navodi Radovanović.

On navodi i da Jat planira da osnuje i sopstveno linijsko održavanje koje će prema procenama sledeće godine doneti uštede između tri i pet miliona evra.

"Očekujemo da ćemo na taj način uštedeti u narednoj godini između tri i pet miliona evra jer nećemo plaćati 40 evra na radni sat mehaničara, koliko plaćamo 'Jat tehnici', već ćemo plaćati samo platu. Onda ćemo morati i da zapošljavamo, pa bismo u idućoj godini radili sa 1.200 zaposlenih", kaže Radovanović.

Privatizacija po sistemu Zastave

Prema oceni prvog čoveka nacionalne aviokompanije dobar model po kome bi Jat trebalo da se privatizuje jeste primer Zastave i Fijata. "U tom pravcu smo, mi iz kompanije, preduzeli preliminarne korake koji se tiču informisanja potencijalnih poslovnih partnera, tako da će oni izraziti svoje interesovanje, a glavni posao vodiće Vlada", tvrdi Radovanović.

On navodi da je "Turikiš erlajns" do sada pokazao najkonkretnije interesovanje, kao i predstavnici Marfin grupe koji su pre dve nedelje dolazili na razgovore o strateškom parnerstvu.

"Prvenstvena tema bilo je obezbeđivanje povoljnijih uslova u nabavci goriva. Bilo je reči i o strateškom partnerstvu, ali se nije otišlo dalje od načelnih razgovora", navodi Radovanović i dodaje da Emirati nisu zainteresovani za strateško partnerstvo sa Jatom kako se spekulisalo.

Jat ne odustaje od besplatnog taksija i zdravstvenog osiguranja

Generalni direktor Jata kaže da je uvođenje besplatnog taksija za putnike Jata i dalje važeća ideja, ali da je sve stopirano zbog proceduralnih problema.

"Kada hoćemo da damo dodatnu uslugu našim putnicima, moramo da idemo po proceduri o javnim nabavkama i dovoljno je da bilo ko napiše zahtev za zaštitu prava i mi moramo to da obustavimo, pa da rešavamo. Onda neko može da se žali na našu odluku, ta žalba ide u Upravu za javne nabavke. I onda mi čekamo. Ne odustajemo od ove dodatne usluge za putnike, ali kada ćemo doći na red zavisi od birokratskih pravila", navodi Radovanović.

On dodaje da Jat ne odustaje ni od zdravstvenog osiguranja za svoje putnike. "Tender za najboljeg ponuđača osiguravajuće društvo, koje će da osigurava naše putnike od zdravstvenih rizika je raspisan, nakon 30 dana biće otvaranje ponuda", tvrdi Radovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: