Gradnja mosta Zemun-Borča od 2010.

Od 2010. godine počeće gradnja mosta vrednog 170 miliona evra koji će spojiti preko pola miliona stanovnika Beograda i novosadski autoput sa putem ka Pančevu.

Izvor: Beta

Petak, 23.10.2009.

09:17

Default images

Kineska kompanija (CRBC) potpisala je sa Vladom Srbije i Gradom Beogradom predugovor o gradnji mosta Zemun-Borča vrednosti 170 miliona evra. Od tog iznosa će 145 miliona evra, ili 85 odsto novca biti obezbeđeno iz kredita kineske Eksim.

Rok otplate 15 godina, sa počekom od tri godine i fiksnom kamatnom stopom od tri odsto godišnje. Dužina mosta, koji će se zvati Kineski most, biće 1.507 metara, a pripadajućih saobraćajnica 21,6 kilometara.

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić je kazao da bi ugovori o izgradnji mosta i kreditu trebalo da budu potpisani do kraja ove godine. Dinkić je istakao da se kineska kompanija obavezala da angažuje domaće podizvođače, kao i da koristi domaći građevinski materijal do 45 odsto od ukupne vrednostu projekta.

Izgradnja mosta počeće u oktobru ili novembru naredne godine, do kada će ugovor morati da bude ratifikovan u Skupštini Srbije. Celokupan posao, od projektovanja, gradnje i finansiranja, bio bi poveren kineskim kompanijama i bankama, a prema prvim procenama za izgradnju mosta i pristupnih saobraćajnica potrebno je oko tri godine.
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da očekuje da će izgradnja mosta omogućiti izgradnju još jednog dela Beograda. Most će povezati 380 hiljada stanovnika Novog Beogarda i Zemuna sa 170 hiljada ljudi koji žive na levoj strani Dunava u opštini Palilula, a više od hiljadu hektara zemljšta biće osposobljeno za stambenu i industrijsku izgradnju.

"Realan rok za izgradnju mosta je 2013. godina", kazao je Đilas i precizirao da će na zemunskoj strani most biti nastavak dela koji spaja autoput prema Novom Sadu i Zagrebu i da će prelaziti ispod tržnog centra Metro, a da će na drugoj strani izlaziti iznad naselja na levoj strani Dunava.

Most će spajati novosadski i auotoput prema Zagrebu sa Zemunske strane, dok će sa Borčanske strane izaći na zrenjaninski put, tako da se pravi veza prema putu Beograd-Pančevo, kako bi se izbeglo da saobraćaj ide kroz naselja, precizirao je Đilas. On je naveo da je počela i eksproprijacija 177 stanova i industrijskih objekata koje se nalaze na zemunskoj trasi puta i mosta, dok preostali deo zemljišta pripada PKB-u, za koji je doneta odluka da se ne prodaje pa će sada to zemljište biti iskorišćeno za izgradnju mosta i prilaznih saobraćajnica..

Kineski ambasador u Srbiji Vei Đinghua rekao je da je potpisivanje predugovora značajan potez konkretizacije strateškog partnerstva Kine i Srbije uspostavljenog za vreme posete srpskog predsednika Borisa Tadića Kini u avgustu ove godine. Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata do sada koji se radi sa Narodnom Republikom Kinom, veoma značajan i za region, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora. Izgradnjom mosta će se znatno rastereti saobraćaj u Beogradu, a tranzit robe će biti izmešten iz grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: