Otpuštanja, a ne veći porezi i PDV

Pregovarački tim Srbije predložiće MMF-u potpunu reformu državne uprave, a ne povećanje poreza na plate ili PDV-a, kaže premijer Srbije Mirko Cvetković.

Izvor: Blic

Četvrtak, 20.08.2009.

09:41

Default images

Cvetković najavljuje i da će na današnjoj sednici Vlade za državne činovnike biti ukinuta mogućnost otkupa državnih stanova po cenama ispod tržišnih.

"Osnova za razgovore sa MMF je mera koju ova Vlada smatra strateškom, a to je reforma javnog sektora. Reč je o poslu koji se ne može završiti za par meseci već je to dugoročan poduhvat i o tome želimo sada da započemo razgovor sa partnerima iz MMF-a", kaže prvi čovek Vlade.

Premijer kaže da treba objasniti da je javni dug države oko 30 odsto, i da uzimanje para od MMF nije povećanje javnog duga. "Najjednostavnije objašnjeno, pare MMF ne ulaze u javni dug ako se ne troše za budžetski deficit i to je novac koji praktično stoji ’na gomili’. ", kaže Cvektović.

Objašnjavajući zašto je deficit veći od planiranog Cvetković kaže da je to posledica manjih prihoda, dok su rashodi na nivou planiranih. "Dobro je što je u julu i avgustu situacija poboljšana u odnosu na iste mesece prošle godine, a to će pozitivno uticati na rezultat cele godine, odnosno manji deficit. Sa MMF ćemo razgovarati o načinu da se taj deficit pokrije", navodi premijer.

On kaže da su Srbiji potrebne dugoročne mere. Kratkoročne mere Vlade dovele do makroekonomske stabilnosti, ali to nije dovoljno smatra premijer, i dodaje da se trenutno radi analiza koja bi trebalo da pokaže kako će biti izvršena reforma javne uprave.

"Nije reč samo o smanjenju broja zaposlenih već će se uporedo ići i sa reformom koja treba da dovede do efikasnijeg javnog sektora. Ne želim sada da prejudiciram brojke i paušalno navodim prekobrojne jer najlakše je reći primera radi, deset odsto. To će biti utvrđeno veoma detaljnom analizom koja se radi posebno u svakom sektoru i javnom preduzeću. Međutim, činjenica je da višak zaposlenih izaziva višak troškova, a višak troškova skuplju državu, a skuplja država utiče na ekonomiju", objašnjava Cvetković.

Preduzeća će morati da plaćaju doprinose

Cvetković kaže da država planira da pooštri kontrolu plaćanja doprinosa i poreza u privatizovanim kompanijama.

"To je jedna od mera u okviru Plana za socijalnu sigurnost. Ova Vlada će pooštriti kontrolu i svako ko ne uplaćuje doprinose i poreze snosiće određene sankcije. Kada je reč o državnom sektoru, planiramo da problem rešimo do kraja godine. U privatizovanim preduzećima odredićemo datum i povezati staž za radnike", objašnjava Cvetković.

Prema njegovim rečima privatniku će biti traženo da plati, a ukoliko nema sredstva biće mu ponuđene dve mogućnosti - kredit ili da mu se bespovratno daju sredstva.

"Ako izabere kredit, biće određen period za vraćanje i zalog će biti hipoteka, ali ne na preduzeće već na njegovu privatnu imovinu. Po drugoj opciji, ako dajemo novac bespovratno, onda država postaje suvlasnik u delu preduzeća u srazmeri sa sredstvima koja su data. Pre nego što uđemo u ovu transakciju moramo da budemo sigurni da to preduzeće može da funkcioniše. Dogovori se neće sklapati sa preduzećima u kojima su ispunjeni uslovi za stečaj", objasnio je Cvetković.
Vlada Srbije danas bi trebalo i da donese uredbu kojom će ukuniti mogućnost da državni funkcioneri po povlašćenjim cenama kupuju stanove.

"Radna grupa je uvidela nekoliko stvari, a jedna je da u jednom stavu uredbe stoji da se stanovi otkupljuju po tržišnoj ceni, ali u drugom stavu je objašnjenje koje ukazuje da je to iznos koji Poreska uprava utvrdjuje za obračun poreza na imovinu. To je svakako ispod svake tržišne cene i to ne može tako. Na sednici Vlade će biti usvojena odluka da se van snage stave članovi uredbe koji se tiču otkupa" kaže Cvetković.

On je objasnio da će ubuduće stanovi moći da se dodeljuju samo na korišćenje, a ne i da se otkupljuju.

"Tu se mora posebno voditi računa o rešavanju stambenih pitanja za zaposlene u vojsci i policiji, što su specifične kategorije. To rešenje će biti uskoro za mesec, dva. Takođe, čuo sam kritike da time što sam pokrenuo pitanje otkupa stanova napadam prethodnike. To nije tačno, bavimo se samo faktima. Ova Vlada nije donela odluku o prodaji nijednog stana i tako će i ostati", kategoričan je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: