Poljska prodala brodogradilište

Poljska je prodala, pod pritiskom Evropske komisije, brodogradilište u Gdinji kompaniji "Junajted internešenel trast" za 288 miliona zlota (64 miliona evra).

Izvor: Beta

Petak, 15.05.2009.

12:44

Default images

Pozivajući se na izjavu visokog vladinog funkcionera, agencije prenose da se Varšava ranije obavezala da proda brodogradilišta u Šćećinu i Gdinji, kako bi u budžet zemlje vratila sredstva koje je vlada usmerila u podršku brodoremontnih preduzeća.

Prethodno je saopšteno da je prema računici Evropske komisije iz poljskog budžeta u brodogradilište u Gdinji usmereno 700 miliona evra, a u Šćećinu oko milijardu evra.

Kompanija kupac brodogradilišta u Gdinji je saopštila da planira nastavak proizvodnje brodova u tom preduzeću koje već godinama posluje s gubicima.

Odluka o prodaji brodogradilišta u Šćećinu se očekuje narednih dana, dok sudbina brodogradilišta u Gdanjsku još nije odlučena, jer EK za sada nije komentarisala plan obnove tog preduzeća koji je ponudila poljska vlada.

Oko 80 odsto tog brodogradilišta je u vlasništvu ISD-Polska", filijale ukrajinske korporacije "Industrialjnij sojuz Donbasa".

Ranije su sindikati poljskih brodogradilišta zahtevali od premijera Donalda Tuska da se aktivno uključi u spor sa EK i spreči rasprodaju tih državnih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: