Eltim zatvorio radnje zbog dugova

Najveći trgovac tehničkom robom Eltim zatvorio je prodavnice zbog blokiranog računa i duga od 1,7 milijardi dinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2009.

12:28

Default images

Sa polica je povučena tehnička roba, na više od 30 radnji je stavljen katanac, a budućnost jednog od najvećih distributera tehničke robe i oko 370 radnika u ovom trenutku potpuno je neizvesna. Zatvorene su i radnje u Robnim kućama „Beograd” u koje je ovaj trgovac tehničkom robom od Nove godine ušao vrlo ambiciozno.

Da li je ovo prvi trgovac koji plaća danak svetske ekonomske krize ili je reč o prezaduženosti koja je u ovim prilikama preveliko breme i za krupne igrače? U ovom preduzeću kažu da se o propasti Eltima još ne može govoriti, kao i da su radnje ispražnjene da im roba ne bi bila zaplenjena.

“Račun je blokiran zbog dospelih i nedospelih obaveza. Kada je jedna banka pustila blokadu učinile su to i ostale. Ipak, očekujem da ćemo do petka razgovarati sa predstavnicima banaka o reprogramiranju duga i tada ćemo znati više detalja”, kaže Zdravko Đuranović, komercijalni direktor Eltima, računajući, kako kaže, na razumevanje banaka.

Po njegovim rečima, radnicima je predočena situacija i još se ne zna sigurno da li ostaju bez posla. Na pitanje zašto su ispraznili objekte, Đuranović kaže da su to uradili po nalogu direktora i da su u svim njihovim radnjama ostale fiskalne kase i police. “Ukoliko se dogovorimo sa bankama, Eltim nastavlja da radi”, kaže Đuranović.

Gotovo sve velike banke su poverioci Eltima. Mnoge od njih su se obezbedile hipotekama. Reč je o objektima u vlasništvu Eltima, ali ne i prodavnicama, jer su one uglavnom u zakupljenom prostoru. Prema nezvaničnim informacijama, račun je blokiran zbog dospelih a neplaćenih rata kredita.

„Ne znam koliko je realno očekivati da se reprogramira ovoliki dug. Najveća je opasnost kada kompanija uzima skupe kratkoročne kredite i to za isplatu zarada. Mislim da je to bio slučaj i sa Eltimom”, kaže menadžer jedne banke koja takođe potražuje novac od ove kompanije.

Kao preduzeće za trgovinu aparatima za domaćinstvo, Eltim posluje od 1998. godine. Do 2005. otvorio je samo pet radnji u kojima se prodavala roba svih velikih svetskih proizvođača. Lanac je naglo počeo da se širi i samo u Beogradu je imao 11 objekata, a u Srbiji 34 radnje tehničke robe. Eltim je i većinski vlasnik preduzeća Staklopan. Račun i ovog preduzeća je blokiran i to zbog duga od oko 600 miliona dinara. Eltim je pre četiri godine finansirao izgradnju poslovnog prostora od oko dve hiljade kvadrata upravo za Staklopan.

Posle vesti da je Eltim, kao najveći distributer tehničke robe, došao na rub propasti, postavljeno je pitanje da li je finansijska kriza stigla među trgovce bele tehnike i kućne elektronike.

Ekonomisti, ali i veliki trgovci su još ranije upozoravali da će se efekti videti najpre na tehničkoj robi, jer se uvek štedi na proizvodima koji su luksuz. I u radnjama tehničke robe su još pre Nove godine upozoravali da se sve manje kupuje i to uglavnom stvari koje su neophodne domaćinstvu, kao veš mašina, šporet i sitniji uređaji koji nisu prevelik trošak za kućni budžet.

Ipak, u trgovinama tehničkom robom juče nisu potvrdili da je situacija baš takva. Vlasnik Tehnomanije Slobodan Šijan kaže da je promet u njihovim radnjama u januaru ove u odnosu na isti period prošle godine udvostručen, kao i da su od oktobra prošle godine primili novih 50 radnika.

„Primer Eltima nije slika celog tržišta. Nismo primetili da ljudi manje kupuju, a i poslovni podaci govore da je stanje redovno. I dalje se trudimo da izađemo u susret potrošačima cenama i uslovima plaćanja”, kaže Šijan.

Nikakve promene nisu primetili ni u Megastoru i Tehnomaksu koji pokrivaju uglavnom tržište Beograda, a trgovci tehničkom robom u glavnom gradu kažu da prodaja ide kao i do sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: