Dozvole za VOIP za deset kompanija

Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) izdaće oko deset odobrenja za pružanje telefonskih usluga preko interneta - VOIP, kažu u Ratelu.

Izvor: Beta

Utorak, 23.12.2008.

18:39

Default images

Upravni odbor Ratela odlučio je i da izda po oko pet odobrenja za povezivanje sa telekomunikacionim mrežama u inostranstvu i za korišćenje telekomunikacionih mreža.

Odluka o odobrenju doneta je 22. decembra, a imena kompanija koje su dobile odobrenja trebalo bi da budu objavljena 24. decembra na internet sajtu Ratela.

Korisnici VOIP-a za sada neće moći da dobiju broj telefona na koji bi ih drugi zvali, pa će i dalje moći da primaju pozive samo preko Telekoma ili mobilnih operatera. Potpuna liberalizacija tržišta fiksne telefonije planirana je za 2009. godinu.

Nekoliko firmi u Srbiji je korisnicima nudilo voip i pre nego što su pravilnici usvojeni. Cene njihovih ponuda bile su do oko sedam puta niže nego u fiksnoj telefoniji u Srbiji za pozive u inostranstvo, dok su njihove cene za pozive u Srbiji bile više nego kod fiksnog operatera Telekoma.

Odobrenja za povezivanje sa inostranim mrežama će, prema ranijim navodima predstavnika Ratela i Ministarstva za telekomunikacije, značiti faktičku liberalizaciju tržišta interneta, što bi trebalo da dovede do poboljšanja kvaliteta i snižavanja cena interneta u Srbiji.

Pravilnici na osnovu kojih su izdata odobrenja u te tri kategorije objavljeni su u Službenom glasniku 17. oktobra. Ne postoji ograničen broj firmi koje mogu dobiti odobrenja, već se ona izdaju firmama koje ispune sve uslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: