Dinkić: Srbija uvodi vinjete 2010.

Srbija će od 2010. godine uvesti vinjete na domaćim autoputevima, kako bi se ubrzao protok saobraćaja, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 03.11.2008.

13:51

Default images

Dinkić je na konferenciji o mogućnostima investiranja kompanija iz Grčke u Srbiju, najavio da će sledeće godine putarine za strana vozila biti izjednačene sa domaćim.

On je pozvao grčke kompanije da investiraju u Srbiju i ukazao na pogodnosti koje naša zemlja ima u pogledu slobodne trgovine sa Rusijom, a uskoro i sa Belorusijom i Ukrajinom i podsetio da je Srbija i članica CEFTA sporazuma koji predstavlja tržište od 55 miliona ljudi.

Dinkić je najavio da će već sledeće godine početi gradnja Koridora 10 sredstvima budžeta Srbije i kreditima stranih banaka i podsetio da je grčka vlada u okviru Helenik plana izdvojila oko 100 miliona evra. On je podsetio da će u prvoj fazi izgradnje Koridora 10 biti građena deonica od Leskovca prema granici sa Makedoniijom.

Grčka je sada na drugom mestu po ukupnoj sumi investicija u Srbiju, koje iznose oko dve milijarde evra, podsetio je Dinkić i dodao da Grčka kompanije "Ote" ima i dalje 20 odsto vlašništva u srpskom Telekomu, a tu je i lanac trgovinskih kuća "Veropulos" i grčko učešće u privatizaciji Robnih kuća "Beograd" i hotelu "Metropol".

Dinkić je podsetio učesnike konferencije da je Srbija u proteklih pet godina imala prosečni rast BDP-a od sedam odsto, a u 2009. godini planira rast BDP-a od četiri odsto.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je za Srbiju ključno privlačenje stranih investicija, a pogotovo grinfild ulaganja.

On je pozvao grčke investitore da ulažu u Srbiju navodeći da su omogućeni brojni podsticaji za veće investicije i zapošljavanje većeg broja radnika kompanijama iz inostranstva. Prednosti Srbije su, naveo je, niske stope poreza na dobit firmi od 10 odsto i poreza na zarade od 12 odsto.
Zamenik ministra inostranih poslova Petros Dukas je najavio da se priprema sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u trgovini između Srbije i Grčke i procenio da postoje uslovi da se godišnja spoljnotrgovinska razmena između te dve zemlje uveća na milijardu evra.

On je ukazao da neke grčke kompanije imaju teškoće da realizuju planirane investicije u Srbiji, kao što je Veropulos, jer mu je stopirana izgradnja tržnog centra u Beogradu u naselju Voždovac, zbog protesta stanara okolnih zgrada.

Kompanija Helenik petroleum, kako je rekao, nekoliko godina ne može da dobije dozvole za izgradnju pumpi u Srbiji.

Grčki investitori, kako je novinarima rekao bivši srpski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić, najviše zamerki imaju na sporost birokratije u dobijanju raznih dozvola i saglasnosti, kao i na pravnu nesigurnost.

Bivši ministar privrede i privatizacije Aleksandar Vlahović je ocenio da Srbija i dalje ima značajne prednosti u privlačenju stranih investicija u odnosu na zemlje u regionu, pre svega zbog stabilnosti finansijskog sistema i olakšica za investitore.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić je rekao da predstoji poslednja konsolidacija bankarskog sektora u Srbiji i da je prilika da banke koje žele da povećaju tržišno učešće to učine u idućoj godini.

Investitori u Srbiji, prema njegovim rečima, mogu da računaju na stabilan, solventan i likvidan banarski sektor, kao i da će centralna banka i nadalje restriktivnom monetarnom politikom kontrolisati inflaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: