Oporavak akcija na Njujorškoj berzi

Akcije američkih kompanija zabeležile su najveći dnevni rast u poslednjih 6 godina u očekivanju ulagača da Kongres usvoji paket pomoći od 700 milijardi dolara.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2008.

10:07

Default images

Demokrate, koje kontrolišu Senat američkog Kongresa, i republikanska manjina dogovorili su se da se izjasne o planu američkog predsednika Džordža Buša za spasavanje finansijskih institucija.

Glavni elementi Bušovog predloga obuhvataju ovlašćenje Vlade da otkupi loše kredite i tako stekne deo imovine propalih finansijskih kompanija, zatim osnivanje moćnog upravog odbora za nadgledanje sprovođenja plana, kao i mere za pomoć građanima da izbegnu gubitak kuća i stanova.

Američke deonice zabeležile su u utorak najveći dnevni rast u poslednjih šest godina zbog očekivanja ulagača da će Kongres ipak usvojiti plan vlade, tako da je po zatvaranju njujorške berze, indeks Standard pur 500 vratio više od polovine gubitka.

„Ovo je veliko olakšanje za sve građane. Juče je na berzi bilo toliko straha koliko nisam video poslednjih 20 godina. Ljudi su reagovali isuviše emotivno i neracionalno, ali već danas je znatno bolja situacija, verovatno zato što se nisu ostvarile najgore slutnje“, kazao je Bernard Mekšeri, broker

Američki predsednik Džordž Buš ponovo je apelovao na Kongres da usvoji plan za oporavak finansijskog sistema. On je najavio da će njegovi savetnici nastaviti razgovore s ključnim predstavnicima Kongresa kako bi se rešila kriza koju analitičari označavaju kao najgoru od Velike depresije koja je počela 1929. godine.

„Hajde da završimo ovaj posao i da prevaziđemo krizu. Moramo da učinimo nešto što će povratiti samopouzdanje i likvidnost ovim institucijama, nešto što će omogućiti zaposlenima da ponovo rade svoj posao. Dok to ne uradimo, moramo se pobrinuti za svoju ekonomiju koja je u škripcu“, smatra Vito Fosela, republikanski kongresmen.

Akcije velikih finansijskih firmi "Džej Pi Morgan Čejs" i "Sitigrup" rasle su više od 13 odsto pošto su predstavnici Senata i Predstavničkog doma Kongresa najavili da će Bušov plan na kraju, ipak, biti usvojen. Indeks Standard pur 500 u utorak je rastao za 5,3 odsto, a indeks Dau Džons za 4,7 odsto, posle rekordnog pada u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: