Deficit sa Rusijom 1,1 mlrd. dolara

Deficit Srbije u trgovini sa Rusijom u prva četiri meseca 2008. godine iznosio je 1,16 milijardi dolara, što je 59,8 odsto više nego u istom lanjskom periodu.

Izvor: Beta

Petak, 20.06.2008.

14:53

Default images

Izvoz je uvećan za 92 odsto na 196,1 milion dolara, a uvoz je povećan za 63 odsto na 1,36 milijardi dolara, što znači da je ukupna spoljnotrgovinska razmena bila 1,6 milijardi dolara, a najveći udeo uvoza iz Rusije čine energenti. Prošle godine spoljnotrgovinska razmena iznosila je tri milijarde dolara.

Srbija i Rusija planiraju da prošire Sporazum o slobodnoj trgovini, kazali su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Kozumin i srpski ministar trgovine Predrag Bubalo.

Ruski ambasador je kazao da je Srbija predložila Rusiji da se proširi lista proizvoda koji su obuhvaćeni režimom slobodne trgovine i dodao da očekuje da će se eksperti dve zemlje brzo sastati i odlučiti o proširenju sporazuma.

Iako nije rečeno na koje proizvode će sporazum biti proširen, srpski ministar trgovine Predrag Bubalo je kazao da bi 95 odsto proizvoda trebalo da bude obuhvaćeno režimom slobodne trgovine nakon proširenja sporazuma.

Bubalo je ocenio da je spoljnotrgovinski deficit najveći problem srpske privrede i da je "najizraženiji u saradnji sa Rusijom", zbog čega nijedna od dve zemlje ne može da bude zadovoljna.

Da bi se smanjio spoljnotrgovinski deficit potrebna je ruska pomoć, ali i veće investicije Rusije u Srbiju, kazao je Bubalo i dodao da je deficit smanjen u trgovini sa Slovenijom, Austrijom i Italijom kada je nivo njihovih investicija u Srbiju povećan. Proširenje sporazuma o liberalizaciji trgovine će, prema Bubalovim rečima, više koristiti Srbiji, jer Srbija ima raznoliku izvoznu ponudu.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kazao je da srpska preduzeća iz građevinskog i prehrambenog sektora imaju veliku šansu za uspeh na ruskom tržištu.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Ljubiša Dimitrijević kazao je da je to Ministarstvo uputilo ruskom ministarstvu poljoprivede zahtev za usaglašavanje i međusobno priznavanje fitosanitarnih sertifikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: