Referentna kamata veća za tri poena

Monetarni odbor NBS povećao je referentnu kamatnu stopu za tri procentna poena, sa sadašnjih 11,5 na 14,5 odsto.

Izvor: B92, EM portal

Četvrtak, 13.03.2008.

12:30

Default images

Monetarni odbor Narodne banke Srbije (NBS) naveo je, u saopštenju, da je bilo neminovno da se odmah dodatno poveća stepen restriktivnosti monetarne politike, kako bi se do kraja godine bazna inflacija ostvarila u projektovanom okviru od tri do šest odsto.

Prema oceni tog odbora, naglo je ojačao uticaj neekonomskih i spoljnih faktora u uslovima pogoršanog makroekonomskog stanja, a vidljiv je i porast premije rizika i uzdržanost i povlačenje investitora, pre svega stranih. Uz značajno povećana inflatorna očekivanja, smanjen je i obim prometa na deviznom tržištu, što stvara dodatne pritiske na domaću valutu, navodi se u saopštenju NBS.

Monetarni odbor je upozorio i na povećanje inflatornih pritisaka usled rasta i približavanja cene sirove nafte najpesimističkijim očekivanjima, ali i opasnosti od povećanih fiskalnih izdataka, uobičajenih uoči izbora. Naredna sednica Monetarnog odbora, prema predviđenom kalendaru, održaće se 28. marta 2008. godine.

Pitić: Zvono za uzbunu

Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke kaže kako „zvoni zvono na uzbunu“, jer će pristisci na inflaciju biti jaki, pa je bilo neophodno da Narodna banka Srbije pošalje oštru poruku podizanjem referentne kamatne stope.

„Procena Narodne banke je da će u narednim mesecima udari na stabilnost privrede biti toliko jaki da je morala da podigne stopu za tri procentna poena“, tumači Pitić dodajući kako će najnovije povećanje referentne stope uticati na poslovanje banaka na taj način što će se smanjiti plasmani dinarskih kredita.

“Iako je namera bila da se određenim merama NBS stimuliše dinarske kredite, jer bi to značilo vraćanje poverenja u domaću valutu, to sad više neće biti moguće ponajviše zbog krize oko pada Vlade i povlačenja stranih investitora“, kaže Pitić i dodaje kako će zbog podizanja referentne stope poskupeti dinarski krediti, kao i oni koji su u stranoj valuti, ali indeksirani u dinarima.

„Ako je u ugovorima komercijalnih banaka definisano da će se ’kamatne stope na kredite menjati u skladu sa poslovnom politikom banke’, onda će krediti poskupeti zbog najnovijeg podizanja referentne stope. Mislim da je to ipak više signal za buduće kredite da će biti skuplji, nego za postojeće plasmane banaka“, zaključuje Pitić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: