Sporazum sa Mađarskom o Južnom toku

Visoki zvaničnici Rusije i Mađarske potpisali su u Moskvi sporazum o izgradnji dela gasovoda "Južni tok" kroz Mađarsku.

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

08:53

Default images

Dogovoreno je da Rusija i Mađarska osnuju zajedničko preduzeće na paritetnim osnovama, koje će se baviti izgradnjom gasovoda. Mađarsku će predstavljati firma u stoprocentnom državnom vlasništvu, a ruski interes će zastupati "Gasprom".

Ranije je saopšteno da će izgradnja celog gasovoda koštati između 10 i 14 milijardi dolara, dok bi vrednost projekta na mađarskoj teritoriji trebalo da košta dve milijarde dolara. Očekuje se da će se cela investicija isplatiti za 15 godina.

Gasovod "Južni tok" imaće godišnji kapacitet od 30 milijardi kubnih metara.

"Južni tok" je zajednički poduhvat ruskog Gasproma i italijanske naftne grupe ENI. Prema planu ići će od Rusije ispod Crnog mora prema Bugarskoj odakle će se jedan krak račvati prema Austriji, a drugi prema Grčkoj i Italiji.

"Kada projekat bude sproveden, porašće značaj i uloga Mađarske kao energetskog snadbevača u Evropi, a biće garantovana i energetska bezbednost zemlje", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin po potpisivanju sporazuma.

Mađarski premijer Ferenc Đurčanj je ocenio da proces izgradnje ruskog gasovoda teče mnogo brže od konkurentskog gasovoda "Nabuko" iza kojeg stoje EU i SAD.

EU i SAD snažno podržavaju ideju izgradnje novog gasovoda od regiona Kavkaza i potencijalno centralne Azije, koji bi dalje išao preko Bugarske zaobilazeći Rusiju. Ideja je da se na taj način zaustavi ruska dominacija u snadbevanju energenata čitave Evrope.

Ruski "Gasprom" u januaru zaključio sporazume o partnerstvu sa Bugarskom i sa Srbijom o njihovom učestvovanju u gasovodu "Južni tok".

Uporedo sa gradnjom "Južnog toka", Rusija planira i gradnju gasovoda "Severni tok" koji će ići ispod Baltičkog mora do Nemačke. Time će biti zaokruženo snadbevanje Evrope energentima. Rusija već sada svojim gasom snadbeva 40 odsto evropskog tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: