Vlada usvojila sporazum sa Rusijom

Vlada Srbije usvojila je tekst energetskog sporazuma sa Vladom Rusije, kojim je predviđena prodaja NIS-a ruskom Gaspromnjeftu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 22.01.2008.

08:14

Default images

Ministar energetike Aleksandar Popović je potvrdio da je u sporazumu prvobitna ponuda ruske strane bila 400 miliona evra za 50 odsto plus jednu akciju Naftne industrije Srbije. Takođe, Popović kaže da je bilo predviđeno i 500 miliona evra za modernizaciju NIS-ovih postrojenja.

Popović ipak nije naveo po kojoj ceni će biti prodato 51 odsto kapitala Naftne industrije Srbije (NIS) i koliko će iznositi investicije u to preduzeće, objasnivši da će konačna cena aranžmana za NIS biti dogovorena u predstojećim razgovorima sa ruskom stranom do potpisivanja sporazuma. On dodaje da će kroz Srbiju proći magistralni gasovod „kapacita znatno većeg od 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje".

Ministar Popović je procenio da investicija u izgradnju gasovoda, kao i završetak skladišta gasa u Banatskom Dvoru, iznosi oko 1,5 milijardi evra, ali da će se detalji i tačni iznosi znati tek nakon novih pregovora koji će uslediti narednih meseci. On kaže da postoji i mogućnost da kroz taj aranžnam srpska strana uspe da ispregovara dodatne količine nafte i gasa po cenama nižim od berzanskih.

Naknadno će biti definisani i iznosi i raspodela taksi, ali će to zavisiti od dogovora srpske i ruske strane o ućešću u zajedničkim preduzećima, rekao je ministar i dodao da će okvirni sporazum biti potpisan 25. januara, i da će nakon toga javnosti biti poznati detalji tog teksta.

Sporazum će biti osnova za razgovore o zaključivanju ugovora Javnog preduzeća Srbijagas i ruskog Gazprom eksporta o izgradnji gasovoda i podzemnog skladišta gasa "Banatski Dvor" i ugovora Vlade Srbije i Gazprom njefta o prodaji i razvoju NIS-a, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije ovlastila je ministra za infrastrukturu Velimira Ilića da, u ime vlade, potpiše taj sporazum 25. januara u Moskvi. "Izuzetna mi je čast što mi je Vlada Srbije ukazala poverenje da u njeno ime sa Vladom Ruske Federacije potpišem dokument koji se odnosi na najveći strateški sporazum Srbije i najveću investiciju u Srbiji", rekao je Ilić. On je dodao da je odluka Vlade Srbije da sa Rusijom sklopi sporazum u oblasti energetike "najbolja vest za privredu i građane Srbije".

Ilić je rekao da još nisu precizirani detalji budućeg ugovora između Srbije i Rusije koji će se odnositi na prodaju NIS-a, izgradnju gasovoda i završetak skladišta podzemnog gasa u Banatskom Dvoru.

Na današnjoj sednici Vlade, prema njegovim rečima, nije razgovarano o ceni koja je ponuđena za NIS. "Sve detalje vezane za ugovor sa Rusima pregovarčki tim Vlade Srbije će usaglašavati do potpisivanja ugovora", naglasio je Ilić.

Aleksejev: Sporazum predviđa magistralni gasovod kroz Srbiju

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev potvrdio je danas da energetski sporazum Rusije i Srbije predviđa izgradnju magistralnog gasovoda preko teritorije Srbije i izgradnju skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Ruski ambasador nije precizirao detalje u vezi ponuđene cene za kapital Naftne industrije Srbije (NIS), ali je istakao da su "predviđena velika ulaganja u modernizaciju NIS-a".

On je dodao da su neka pitanja ostala otvorena, poput onog da li će gasovod prolaziti kroz Republiku Srpsku, i da se ta pitanja razmatraju na nivou eksperata.

Aleksejev je rekao da će, zahvaljujući ovom sporazumu, i politički uticaj Srbije biti veći u regionu i dodao da očekuje da će on u najskorijoj budućnosti i da se potpiše.

Ruski ambasador nije želeo da komentariše izjave nekih ekonomskih analitičara da je direktna prodaja NIS-a jedan od najgorih modela prodaje, istakavši da "nije siguran da su analitičari u pravu".

"Nisam siguran da je reč o kupovini NIS-a ispod cene i izbegavanju tendera. To je želja da se obezbedi energetska sigurnost, jer svaki napredak i ekonomski razvoj nije moguć bez energije", poručio je Aleksejev.

On je ocenio da je usvajanje Sporazuma o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede "dobra stvar za Srbiju i za Rusiju, ali pre svega za bilateralne odnose dve zemlje".

Na pitanje da li će ishod drugog kruga predsedničkih izbora 3. februara uticati na aranžman s "Gaspromom", Aleksejev je odgovorio da je "siguran da predsednički izbori neće uticati na ovaj sporazum". "Želeo bih da naši ekonomski odnosi budu zaštićeni od političkih talasa", dodao je ambasador.

EK: Južni tok nije konkurencija Nabuku

Teran Faradeljas, predstavnik za štampu evropskog komesara za energetiku Andrisa Pibalgsa, izjavio je da Evropska komisija ne smatra da će projekat "Južni tok" za snabdevanje jugoistočne Evrope ruskim gasom predstavljati konkurenciju gasovodu Nabuko za snabdevanje Evrope gasom iz Srednje Azije preko Turske.

Prema rečima Faradeljasa, stav zvaničnika EU je da su "ciljevi ta dva projekta različiti". On je rekao da su to "dopunjavajući, a ne suprotstavljajući projekti" i da je na investitorima da li će uložiti novac u "Južni tok".

Faradeljas je rekao da Evropska komisija smatra da, ako Rusija želi da sklopi poslove u Bugarskoj i Srbiji "ona na to ima pravo, kad je reč o evropskim zakonima".

"Osim toga, to može pomoći većoj diversifikaciji evropskih tržišta snabdevanja gasom iz novih regiona, a preko 'Južnog toka' stiže gas koji gasovodima već snabdeva Evropu preko Ukrajine, Poljske i Belorusije", objasnio je portparol Evropske komisije.

On je time odgovorio na pitanje novinara kako se u Evropskoj komisiji gleda na "centralizaciju ruskog snabdevanja energijom u Istočnoj Evropi", a posebno kad je u pitanju sklopljeni sporazum "Gasproma" sa Bugarskom i najavljeni ugovor sa Srbijom.

Evropska komisija, kako je precizirao, "nastoji da objedini evropsko tržište gasa, nafte i svih drugih energenata, tako da sve zemlje u Evropi budu u mogućnosti da odaberu svoje snabdevače, i to ne samo iz Rusije, već i drugih delova sveta".

Dodao je da to, takođe, "nalaže izgradnju različitih puteva snabdevanja, i u tom smislu je Evropska komisija bila veoma aktivna u slučaju gasovoda Nabuko i u podsticanju izgradnje energetskih terminala i druge infrastrukture za energetsko povezivanje Turske i Grčke, odnosno Grčke i Italije".

Janković: Sporazum sa Rusijom dobar za Srbiju

Sporazum koji Srbija namerava da potpiše sa Rusijom o saradnji u oblasti nafte i gasa je dobar aranžman i nije suprotan politici Evropske unije, koja i sama pravi sporazume sa Rusijom oko gasovoda, ocenio je danas izvršni direktor Evropskog instituta za ekonomiju Dragomir Janković.

On je za B92 kazao da je samo pitanje, s obzirom na to da se detalji dogovora ne znaju, koliko taj sporazum odgovara interesima Srbije i omogućava joj čvrstu energetsku stabilnost. „Ako je tako, onda je to po mom dubokom ubeđenju dobar ekonomski aranžaman“, naveo je Janković.

Gasovod Južni tok apsolutno nije konkurencija gasovodu Nabuko, rekao je on i dodao da sa stanovišta EU ne postoji prepreka da Srbija takav sporazum sa Rusijom potpiše.

Na pitanje da li je za eU možda problem đto bi Srbija na taj način Rusiji prodala monopol u oblasti gasa, Janković je kazao da kada su u pitanju tako strtateški energenti kao što je gas uvek postoje neki monopoli, ili državni ili privatni.

„Bolje je da, ako mora da bude monopol, on bude državni“, rekao je on.

Janković je kazao i da Bugarska kao članica EU nije imala nikakvu obavezu da se sa unijom konsultuje pre potpisivanja sporazuma sa Rusijom o izgradnji gasovoda Južni tok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: