Postignut dogovor o sporazumu?

DS i DSS najverovatnije će danas prihvatiti energetsku ponudu Rusije na vanrednoj sednici vlade ili sastanku Radne grupe.

Izvor: B92

Petak, 18.01.2008.

09:21

Default images

Napetost u vladajućoj koaliciji zbog gasnog dogovora sa Rusijom kulminirao je sinoć, jedan sat pred početak izborne tišine, kada je Predrag Bubalo, ministar trgovine i usluga, pozvao ministre iz Demokratske stranke da usvoje nacrt sporazuma, koji podrazumeva gradnju „Južnog toka” preko Srbije, većinsku privatizaciju NIS-a i završetak podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Šef kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije Milivoje MIhajlović za B92 kaže da još nema informacija o održavanju sednice vlade ili Radne grupe danas, a da će javnost obavestiti ako sednica bude zakazana.

Iako su koalicioni partneri vrlo dobro znali da im je jučerašnja sednica vlade bila poslednja šansa da izađu pred ruskog partnera sa zajedničkim stavom, Radna grupa se nije sastala ni juče ni prekjuče. Sastanci su otkazivani u poslednji čas i to zbog toga što nije postojao jedinstveni stav o prihvatanju ovog sporazuma.

Razlog ovako hitnog obraćanja Bubala koalicionim partnerima iz DS-a rezultat je toga što su izgleda DS I G17 plus sinoć odlučili, a potom i obavestili ruske pregovarače, da za sada ne prihvataju njihov predlog, odnosno da traže nastavak pregovora. Očigledno je, takođe, tvrdi ovaj izvor, da se Rusiji jako žuri čim je praktično DSS postavio ultimatum da se o tome pod hitno izjasne.



Isti izvor smatra da su glavni razlozi ovakvog ruskog požurivanja to što je poslednjih dana počelo sve više da se priča o tome da se radi na projektima „Nabuko” gasovoda koji je rivalski „Južnom toku”. Ne treba izgubiti iz vida ni da su izbori u Rusiji u martu i da Vladimir Putin u ovom regionu sada boravi poslednji put kao predsednik Rusije, te da mu je u interesu da se njegova zemlja pozicionira u ovom regionu što pre.

Izvor iz DS-a potvrdio je da će se danas održati ili vanredna sednica vlade ili će se sastati Radna grupa gde će DS I DSS usaglasiti stavove o energetskom aranžmanu sa Rusima, tvrdeći da će on biti pozitivan, o čemu će Ruska Federacija biti obaveštena, a sporazum u roku verifikovan.
Iako je nesporno da Srbiji treba paralelan pravac snabdevanja gasom zbog jako visoke tranzitne takse koju nam mađarski MOL godinama zaračunava i koja je pet-šest puta skuplja nego bilo gde u Evropi, izvor blizak Radnoj grupi potvrdio je da je Srbija ipak požurila sa donošenjem odluke i da je morala da nastavi da pregovara sa Rusijom kako bi izvukla za sebe nešto konkretno. A pre svega da tačno zna kuda će „Južni tok” proći i koji je kapacitet gasovoda.

Na pitanje zašto to ne čini, ovaj izvor kaže, da je razlog što se nekima u Radnoj grupi mnogo žuri, a sada je tu i pritisak Rusa.

Kada se to ima u vidu, onda javnost s pravom može da pita ko će je ubediti da neko iz Radne grupe, toliko uporan, ne pravi lične poslove sa „Gaspromom” upravo isto onako kako se Mlađanu Dinkiću, ministru ekonomije i regionalnog razvoja, stavlja na dušu da je ceo posao hteo da završi za austrijski OMV i da je zbog toga napustio Radnu grupu.

Indikativno je da je juče na sednici vlade odlučeno i da mesto predsednika Upravnog dobra NIS-a ostane DSS-u, iako je bilo čuvano za DS, što je prokomentarisano takođe kao razlog više da se što pre završi posao sa ruskim „Gaspromom”, s kojim inače sadašnji menadžment i upravni odbor stalno pregovaraju.

Bugarska i Rusija postigle dogovor o gasovodu Južni tok

Bugarski i ruski zvaničnici danas su potpisali ugovor o učešću Bugarske u projektu rusko-italijanskog gasovoda Južni tok, a na sonovu odluke koju je rano bugarska vlada donela jutros na vanrednoj sednici, u vreme posete ruskog predsednika Vladimira Putina Sofiji.

Šef bugarske vlade Sergej Stanišev rekao je da je dogovor sa ruskom stranom postignut u poslednjim trenutku, "zahvaljujući intervenciji gospodina Putina". On je dodao da će vrednost dela gasovoda koji će prolaziti kroz Bugarsku iznositi 1,4 milijardu evra, a celog 10 milijardi evra.

"Uključivanje Bugarske u ovaj projekat doprineće značaju naše zemlje na evropskoj energetskoj karti", istakao je Stanišev.

Potpisivanjem ugovora će se ukupan godišnji protok ruskog gasa kroz Bugarsku povećati sa 17 na 30 milijardi kubnih metara gasa, rekao je ranije bugarski ministar za ekonomiju i energetiku Petar Dimitrov.

Prvi vicepremijer Rusije i predsednik borda direktora energetskog giganta "Gazprom" Dmitrij Medvedev izrazio je zadovoljstvo odlukom bugarske vlade da potpiše sporazum o zajedničkog izgradnji gasovoda "Južni potok".

"Zadovoljan sam što je danas kabinet ministara razmotrio sva pitanja vezana za potpisivanje sporazuma", rekao je Medvedev tokom susretu sa bugarskim premijerom Sergejom Staniševim, dodajući da je "veoma važno što su strane pokazale sklonost ka kompromisu". Medvedev je rekao da je "tema bila prilično komplikovana", a da pripremljeni projekat odražava "ravnotežu interesa", preneli su ruski mediji.

Ruski vicepremijer se saglasio sa ocenom Staniševa da je projekat u interesu obe strane i da će se potpisivanjem sporazuma o saradnji u oblasti energetike (i o formiranju kompanije za polaganje naftovoda Burgas-Aleksandropolis i opremanju atomske centrale "Belene") saradnja dve zemlje razvijati i sledećih decenija.

"Svi ti sporazumi funkcionisaće narednih decenija i omogućiće i Bugarskoj, i Rusiji i državama Evropske unije stabilne uslove za isporuke energenata u budućnosti", rekao je prvi vicepremijer Rusije. Medvedev je ocenio da tokom čitave istorije odnosa nije bilo tako dobrih sporazuma.

Kompanija koja će na teritoriji Bugarske upravljati gasovodom, biće formirana sa učešćem od po 50 odsto kapitala Rusije i Bugarske.

"DSS i NS za sporazum sa Rusijom"

Odluka o prihvatanju sporazuma sa Rusijom na Demokratskoj stranci
Ministar trgovine i usluga i visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije Predrag Bubalo izjavio je kasno sinoć da DSS i Nova Srbija smatraju da bi vlada trebalo da usvoji predlog Rusije i Gasporma i da očekuju da svoj stav o tome „u najkraćem roku“ iznesu ministri Demokratske stranke.

"DSS i NS imaju jasan stav da Vlada Srbije usvoji predlog Rusije i Gasporma o međudržavnom sporazumu koji podrazumeva pre svega izgradnju magistralnog gasovoda i prodaju 51 odsto akcija NIS-a Gaspormu. Sada se samo čeka da se vidi da li su ministri iz DS-a spremni da prihvate taj predlog", rekao je on.

Ministar trgovine je naveo da je to "glavni razlog" što se juče nije sastala radna grupa Vlade Srbije zadužena za pegovore o naftno-gasnom aranžmanu sa Rusima.

"Što se tiče stava G17 plus, nama je od ranije poznato da su oni protiv tog predloga, međutim, očekujem da će se u najkraćem roku ministri iz DS-a izjasniti i prihvatiti predlog Rusije kao osnovu za sklapanje sporazuma", kazao je Bubalo.

"Ukoliko se to desi, a očekujemo da hoće, Vlada Srbije će glasovima DSS-a i DS-a prihvatiti predlog ruske strane", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: