Otvoren tržni centar "Delta siti"

Otvoren najveći tržni centar na Balkanu - „Delta siti“ na 85.000 kvadratnih metara u koji je uloženo 74 miliona evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2007.

08:52

Default images

Predsednik Delta holdinga Miroslav Mišković, otvarajući Delta siti (City), najavio je da će ta kompanija započeti izgradnju tržnih centara u regionu otvaranjem još dva sledeće godine i do četiri objekta u narednim godinama.

"Šoping-mol u Podgorici biće otvoren u maju 2008. godine, do kraja sledeće godine će početi izgradnja u Banjaluci, a ozbiljni pregovori se vode o izgradnji objekata u Zagrebu, Skoplju, Tirani, Sofiji, Bukureštu i Kijevu", kazao je on. Mišković je rekao i da će u Bogradu biti izgrađena još dva takva objekta i po jedan u Novom sadu i Nišu.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je tom prilikom da Vlada Srbije od Delta holdinga očekuje da bude "ledolomac" u regionu i pomogne domaćim građevincima i proizvođačima da se probiju na strana tržišta.

On je kazao da od Delte očekuje i da bude prva privatna firma u Srbiji koja će se naći na domaćoj i stranim berzama, kao što su Londonska ili Frankfurtska, da proizvede najbolje kadrove i zajedno sa drugim kompanijama formira kvalitetnu poslovnu školu u Beogradu.

"Vlada Srbije će se potruditi da ponudi najbolje i istovetne uslove za poslovanje Delta holdingu i drugim domaćim kompanija", rekao je on.

"Delta siti" se nalazi u novobeogradskom bloku 67, prostire se na površini od 85 hiljada kvadratnih metara, što odgovara površini 15 fudbalskih terena, izgrađen je za 18 meseci i stvorio je 1.500 novih radnih mesta. U objektu se nalazi 130 lokala raspoređenih na tri nivoa u kojima se prvi put na srpskom tržištu predstavalja 40 novih modnih brendova.

Na otvaranju su bili i pisac Dobrica Ćosić, ministri, čelnici velikih državnih i privatnih preduzeća, čelnici Beograda, gradski menadžer Bojan Stanojević, vlasnik Verano motorsa, novi suvlasnik Robnih kuća Beograd Radomir Živanić, Jugoslav Karić, čelnik RTS-a Aleksandar Tijanić i drugi

Delta holding

Predsednik kompanije Delta Milorad Miškoviæ, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðeliæ
Kompanije Delta Holdinga bave se maloprodajom, agrarnom proizvodnjom, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, razvojem nekretnina, finansijskim uslugama i uslugama osiguranja. Vlasnik svih kompanija Delta holdinga je kiparska firma Hemslejd iza koje takođe stoji Miroslav Mišković.

U vlasnistvu Miroslava Miškovića je veliki deo maloprodaje u Srbiji, lanac prodavnica Maksija, Pekabete ili Ce marketa, kao i niz hipermarketa "Tempo". Nedavno je kupio i 85 odsto drugog po veličini lanca trgovina u Bugarskoj.

Automobili Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Honda, BMW, Mini Moris, kamioni Reno. Kozmetika Nivea, sportska oprema Nike, garderoba marke Zara, Mexx, Escada i Jana. Mnogobrojni prehrambeni proizvodi u Srbiju dolaze preko Miškovićevih firmi. Ima ekskluzivni ugovor sa ruskom kompanijom Intersport.

Što kroz aukciju, što kroz dokapitalizaciju ili na tenderima Mišković je između ostalog došao do velikog broja nekad društvenih preduzeća. Kao vlasnik oranica po Srbiji, jedan je od najvećih jer je uspeo da kupi oko 20 hiljada hektara zemlje kroz poljoprivredne kombinate u Vojvodini. Između ostalog kupio je kikindsko poljoprivredno preduzeće Topola, "Napredak" iz Stare Pazove i "Jedinstvo" iz Apatina, MS Inženjering iz Backog Jarka, Agronort iz Futoga.

Vlasnik je jagodinske klanice za proizvodnju suhomesnatih proizvoda "Juhor", fabrike testenine Danubius. Kupio je pa prodao fabrike ulja "Sunce" i "Dunavku" iz Velikog Gradišta,
Vlasnik je trgovinske firme Namateks iz Subotice, beogradske Obuće, većinski vlasnik je i novosadkog Bazara. Pored najvećeg šoping mola na Balkanu Delta siti (city), dobio je pravo izgradnje smeštaja za potrebe univerzijade koji će u novobeogradskom bloku 67 posle sportskog događaja postati stambeno-tržni centar. Izgradnja je planirana na zemljištu koje je nekad pripadalo preduzeću "Autokomanda", a koji je Mišković kupio na aukciji. Gradi multipleks bioskop, kuglanu, igraonice za decu i fitnes centar, raznovrsne tematske restorane i kafiće.

Proizvodi i trguje sa žitatricama, bavi se i preradom mesa. Miškovićeve firme i fabrike trguju i proizvode pesticide, mineralna đubriva, granulate, gume, pa i viljuškare, motorna ulja, antifriz, akumulatore i rezervne delove za bicikle.

Preko preduzeća za puteve Niš i Beograd ima vlašništvo i u preduzećima za puteve Kragujevac, Vranje, Vojvodina put, Srbija autoput i Partizanskiput.

Strateški je partner sa Đenerali grupom i kroz firmu Delta Generali Osiguranje prodaje osiguranja razne vrste. Firma Delta broker zauzima treće mesto prema tržišnom učešću trgovinom na Beogradskoj berzi. Osnovao je prvi domaći investicioni fond koji ulaže sredstva na domaćem i stranim tržištima kapitala.

Kupio je i beogradsku Jugohemiju i konkurisao za remont četiri aviona MIG-29. Izdaje oglasni prostor Video bord na kojem se na palati Albanija u Beogradu celodnevno emituju reklame. Odnedavno u Srbiju je posredstvom Miskovićevih firmi ušao lanac kafiterija Kosta Kofi (Costa Coffee).

Zapošljava oko 20 hiljada ljudi, a planirano je da prihod od prodaje ove godine iznosi čak 1,8 milijardi evra. Iza svih Miškovićevih firmi, međutim, stoji kiparska firma Hemslejd koja je takođe u vlasnistvu Miroslava Miskovica. Pošto je Delta banka sve do prodaje italilijanskoj banci inteza bila u vlasništvu te off shor kompanije novac od prodaje banke - 350 miliona evra završio je na Kipru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: