Ješić: Ministarka znala za IT park

Gradonačelnik Inđije Goran Ješić kaže da je ministarka Aleksandra Smiljanić bila konsultovana oko projekta izgradnje IT parka.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.09.2007.

14:49

Default images

On kaže da je neistinita tvrdnja ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo nije bilo konsultovano o ulaganju indijskog kapitala u izgradnju Tehnološkog parka u Inđiji i rekao da su predstavnici indijske kompanije „Embassy group“ posetili Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo u julu i da je "očigledno došlo do nekog sporazuma".

Reagujući na memorandum o razumevanju za izgradnju tehnološkog parka, koji su pre dva dana potpisali ministar ekonomije Mlađan Dinkić, vlasnik „Embasy group“ Džitu Virvani i Goran Ješić, Smiljanić je izjavila da joj nije jasna sadržina projekta i da nije konsultovana o njemu.

Ona je dodala "da joj nije jasno ni ko u šta ulaže, kakve će koristi od tog poduhvata imati građani Srbije i država, niti ko će biti zaposlen u Tehnološkom parku u Inđiji - građani Srbije ili stranci".

Ješić objašnjava da će u prvoj fazi biti izgrađen Tehnološki park na oko 50 hektara površine, sa poslovnim objektima na 25 hiljada kvadratnih metara, a kada bude završen, park će zauzeti 270 hektara sa poslovnim zgradama.

"Dolazak vodećih međunarodnih kompanija u oblasti informacionih tehnologija u Srbiju omogućiće transfer novih tehnologija i rad domaćih stručnjaka na najsavremenijoj opremi koja će biti instalirana, a time će imati priliku da razvijaju svoja znanja i veštine, kao u najvećim centrima ove vrste u svetu", naveo je on.

Dodao je da se, pored domaćih talenata i stručnjaka iz okruženja, očekuje povratak i velikog broja profesionalaca "koji su otišli iz Srbije devedesetih, jer im nije pružena šansa za adekvatan profesionalni razvoj, a čiji će profili biti traženi".

Prema Ješićevim rečima, ministarka Smiljanić će nakon rešavanja nastalog nesporazuma "sigurno pružiti punu podršku kompletnom projektu, iako za taj posao nije nadležno Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo".

Državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom Jasna Matić objašnjava da Embasi grupa ulaže u razvoj poslovnih objekata, a ne u IT tehnologiju, dok će informacione firme iznajmljivati prostor. Ona takodje demantuje da ministarka nije bila upoznata sa projektom.

Matićeva ističe da je veliki broj IT stučnjaka poslednjih godina napustio Srbiju i da će ovaj projekat doprineti da se oni vrate i sprečiti dalji odliv mozgova. U nacionalnoj službi za zapošljavanje navode da informatičari u srbiji nemaju problem da nađu posao.

Ministarstvo: Čemu podrška?

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo je saopštilo da su informacije da je "ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo znala za IT park" i da je "bila konsultovana oko projekta izgradnje IT parka" samo delimično tačne.

U saopštenju se kaže sa je tačno je da su u julu, tokom posete delegacije iz Indije i Agencije SIEPA Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo, „na načelnu zainteresovanost gostiju za investiranje u našu zemlju - dobijena načelna saglasnost ministarke Aleksandre Smiljanić“, ali se dodaje da je „zatraženo, takođe, da gosti pripreme detaljan predlog i dođu ponovo na razgovor o konkretnom poduhvatu, što oni nikada nisu učinili“.

„U Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo nikome nije poznat sadržaj tog memoranduma, niti je iko iz ovoga Ministarstva učestvovao u njegovoj pripremi. Takođe, nikome u Ministarstvu nije poznato postojanje bilo kakve analize o koristi i rizicima ovog poduhvata“, navodi se u saopštenju.

Na kraju saopštenja, reagujući na reči gradonačelnika Inđije Gorana Ješića da će "ministarka Smiljanić nakon rešavanja nastalog nesporazuma sigurno pružiti punu podršku kompletnom projektu, iako za taj posao nije nadležno Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo", postavlja pitanje „Čemu podrška Ministarstva koje ’nije nadležno za taj posao’?“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: