Odluka o poskupljenju mesa u sredu

Posle poskupljenja svinjskog mesa u nekim prodavnicama i za deset odsto, proizvođači mesa očekuju i dalji rast cena.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 06.08.2007.

15:56

Default images

Skok cena se očekuje s obzirom da je ponuda stoke mala, a cena stočne hrane stalno raste. Zato će mesari iz Srbije u sredu održati sastanak na kome će odlučiti o tome koliko će meso poskupeti.

Svinjski but kupovao se prošle nedelje po 289 dinara. Danas je kilogram 319 dinara, a zbog nestašica žive stoke na tržištu mesari majavljuju podizanje cena. Mesari objašnjavaju da živu stoku plaćaju 70 dinara, pa čak i do 120 dinara za farmske svinje, a tedencija je rasta ovih cena. Takođe, trenutna cena kukuruza je 20 dinara i to daje naznaku da će verovatno cene ići gore.

Poljoprivrednici očekuju da će svinje dostići cenu i do 150 dinara za kilogram ako cena kukuruza i dalje bude rasla, dok proizvođači mesa procenjuju da će na jesen meso poskupeti za još deset do 20 odsto.

Direktor Industrije mesa Matijević iz Novog Sada Milan Jazanov kaže da je ta industrija prošle nedelje već povećala cenu mesa za deset odsto, ali nije mogao da precizira da li će meso još poskupeti i naglasio da to zavisi od odluka proizvođača mesa.

Generalni direktor klanice Stokoimpeks iz Knajževca Vilotije Stojković očekuje da će svinjsko meso poskupeti na oko 100 - 110 dinara "za kilogram žive vage", kao i da će ta korigovana cena ostati do kraja novembra kada bi ponovo moglo da dodje do manjeg pada cena.
Poskupljenje mesa mogla bi da predupredi ili barem umanji država ukoliko bi na tržište izbacila deset hiljada svinja koje je otkupila i stavila u robne rezerve u februaru ove godine.

U Delta maloprodaji kažu da će od sutra u objektima tog trgovinskog lanca svinjsko meso poskupeti za 10,74 odsto, dok će cena junećeg mesa ostati ista. "Cena piletine povećana je danas za 7,6 odsto, jer na tržištu nema dovoljno robe i dobavljači ne dostavljaju redovno proizvode", kažu u Delti i naglašavaju da marže u maloprodaju nisu povećane.

U maloprodajnim objektima najvećeg trgovinskog lanca u Srbiji Delte cena svinjskog mesa iznosi oko 247 dinara po kilogramu, svinjski but bez kostiju je oko 278 dinara, juneći but 43 dinara, a juneće meso košta 290 do 370 dinara, dok je cena teleće polutke 529 dinara po kilogramu.

Pod pritiskom višednevnih blokada stočara, nezadovoljnih niskom otkupnom cenom, država je svinje otkupila po 75 dinara za kilogram. Stočari kažu da država sa tim robnim rezervama neće moći da utiče na cene mesa.

Dušan Tadić, uzgajivač svinja, kaže da su uzgajivači kada je bila kriza predlagali Vladi da otkupi “sto hiljada tovljenika po ceni od jedan evro po kilorgamu. Vlada se opredelila da otkupi deset hiljada, što je minorna kolicina tovljenika sa kojom ona ne moze da smiri na tržištu cene u stočarstvu. Očito da je vlada napravila tada grešku“.

Osim svinjskog mesa i cena piletine je skočila za oko sedam odsto. Stočari kažu da jedino junetina za sada neće poskupeti, jer je potražnja za tim mesom izuzetno mala u odnosu na ponudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: