Preuzimanje SBB-a:Provajder na ceni

Najveći provajder u Srbiji, SBB, prodat je, po nezvaničnim informacijama za sumu od 170 do 200 miliona evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2007.

12:14

Default images

Vodeći kablovski, broadband internet i Total TV provajder u Srbiji, SBB, prodat je investicionom fondu Mid Evropa Partners (MEP) i Evropskoj banci za rekonstrukciju i razvoj, prema nezvaničnim podacima za sumu visine između 170 i 200 miliona evra.

Za ovako visoku ostvarenu cenu, po rečima Dragana Šolaka, direktora SBB-a, zaslužni su pre svega konstantno visoki i rastući prihodi kompanije, 1,1 milijarda dinara u 2005. godini, dvostruko viši prihod u 2006. i planiranih 3,5 milijardi dinara u ovoj godini.

Rast kompanije dokazan je i rastom broja korisnika i zaposlenih, u vreme nastanka, 2002. godine SBB je imao 12 zaposlenih i dve hiljade korisnika, a danas zapošljava 650 radnika i ima pola miliona korisnika na sve tri platforme. „Bitan je i podatak da je SEEF bio prvi finansijski investitor u jednu privatnu kompaniju u Srbiji, što je dokazalo da se u Srbiju može investirati i uz veliki profit izaći iz te investicije.“, rekao je direktor SBB-a.

Dosadašnji vlasnik, SEEF1 (Southeast Europe Equity Fond) kojim upravlja Bedminster Capital Management, nije potpuno izašao iz vlasničke strukture, već je preko naslednika, firme SEEF2, ušao u novi investicioni ciklus SBB-a.

Budućnost kompanije

Zahvaljujući iskustvima sa kompanijama istog profila u regionu, MEP ima obrazac po kome će se najverovatnije rukovoditi i kada je u pitanju SBB.

„Zajedno sa EBRD-om smo fokusirani na dalji razvoj SBB-a i u to ćemo uložiti ozbiljan novac. Međutim ne planiramo kasnije dobit kroz raspodelu dividendi, već povraćaj kapitala i profit očekujemo od eventualne prodaje kompanije”, rekao je za Ekonomist Robert Knor. Kada će se desiti eventualna prodaja – sigurno ne u skorijoj budućnosti, pre u srednjem ili dugom roku, kaže Knor, predstavnik MEP-a koji je u ime svoje firme obavio ovu transakciju.

U međuvremenu najkonkretnija promena, po Šolakovim rečima, biće širenje projekta satelitske „direct to home“ usluge (Total TV) na teritoriji bivše Jugoslavije. “Novi programi će najverovatnije sačekati poskupljenje o kome SBB pregovara sa Agencijom za telekomunikacije”, najavljuje Šolak.

Sve ovo, po rečima Knora obaviće isti menadžerski tim, “jer se pokazao kao kompetentan, a pri tom ima i odličan uvid u dešavanja u Srbiji i regionu. A takav je tim potreban za ostvarivanje cilja, tj. širenje SBB-a na tržišta bivše Jugoslavije”, rekao je Knor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: