Indija povećava snagu svojih NE

Indija namerava da do kraja naredne decenije gotovo upetostruči proizvodnu moć svojih nuklearnih centrala.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.06.2007.

14:47

Default images

One bi tako do 2020. trebalo da imaju ukupnu snagu 20 hiljada megavata, a direktor Indijske atomske korporacije Širjanfa Kumar Džajn kaže da će samo u narednih nekoliko godina u njegovoj zemlji biti izgrađeno osam novih atomskih energoblokova, ukupne snage blizu četiri hiljade megavata.

Džajn smatra da će "veliki korak napred" u nacionalnom programu atomske energetike biti napravljen kada krajem ove godine počne izgradnja dva atomska energobloka, pojedinačne snage 700 megavata, u gradu Kakrapare u državi Gudžarat.

On je dodao da je u toku ili će uskoro početi izgradnja više drugih atomskih elektrana, kao i proširenje pogona u ranije izgrađenim nuklearkama i dodao da je veoma značajno to što su svi najvažniji uređaji i mašine za nova nuklearna postrojenja napravljeni u Indiji i delo su domaćih stručnjaka.

U Indiji trenutno radi 17 atomskih energoblokova, ukupne snage 4.120 megavata, a kao gorući problem u normalnom funkcionisanju atomskih elektrana javlja se nestašica nuklearnog goriva, pa je u toku realizacija nacionalnog programa za povećanje proizvodnje uranove rude i izrade obogaćenog uranijuma koji se koristi kao pogonsko gorivo u nuklearkama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: