Krediti u francima nisu rizični?

Ministar Milan Parivodić kaže da subvencionisani stambeni krediti vezani za švajcarski franak nisu rizični.

Izvor: Beta

Utorak, 06.03.2007.

15:51

Default images

Odluka o tome da se stambeni krediti subvencionisani od strane države mogu vezivati i za švajcarski franak "nije donošena napamet", rekao je ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić.

On je objasnio da je analiziran period odnosa švajcarskog franka i evra u poslednjih deset godina i da je utvrđeno "da je najveća varijacija bila 3,5 odsto" između te dve valute, a da je "60 odsto vremena od analiziranog perioda varijacija bila u okviru plus minus 1,45 odsto". Najveća oscilacija je bila u vreme zvaničnog uvođenja evra kada je franak rastao.

Nakon uvođenja evra, odnos te valute i švajcarskog franka nije oscilirao poslednje tri i po godine više od 1,45 procenata, kazao je on i dodao da "tako mora biti", jer je švajcarska zemlja unutar evrozone koja 80 odsto trgovine obavlja sa zemljama EU. Srednja vrednost odnosa evra i švajcarskog franka u analiziranom periodu bila je 1,55 odsto.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić rekao je prošle nedelje da odluka Vlada Srbije da se omoguće subvencije iz budžeta za stambene kredite koji su vezani za švajcarski franak, predstavlja neodgovornost države, jer se na taj način "građani izlažu većem riziku".

On je tada kazao da je nepredvidivo kretanje odnosa valuta i da niža kamata na krediti znači veći rizik, navodeći da je za poslednjih 16 godina najbolje prošao onaj ko se zaduživao u dolarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: