"Uzgoj svinja na norveški način"

Do kraja ovog meseca, u vidu donacije Vlade Norveške, u Srbiji će početi da se gaje svinje rase "norveški landras".

Izvor: B92

Utorak, 06.02.2007.

14:44

Default images

Stručnjak Specijalizovane stočarske zadruge Agronor iz Gornjeg Milanovca Vladimir Simović kaže da je reč o vrhunski kvalitetnoj vrsti svinja u svetu, mereno kvalitetom mesa, sposobnošću reprodukcije i dnevnim prirastom.

Simović je precizirao da je reč o projektu pod nazivom "Uzgoj svinja na norveški način", što predstavlja prioritet Ministarstva poljoprivrede Srbije.

On je naveo da "norveški landras" ima 65 odsto mesa sa minimumom masti, što zadovoljava potrošačke kriterijume u razvijenim zemljama. Svako grlo "norveškog landrasa" godišnje se prasi oko tri puta, sa prosekom od 13 prasića, sa dnevnim prirastom od 420 grama, dok tovljenici dostižu i skoro kilogram dnevno.
Gornji Milanovac je za centar projekta izabran nakon dugogodišnje dobre saradnje sa opštinom Vefsn u Norveškoj, gde se inače i dosta gaji ova sorta svinje.

Pripreme za uzgoj ove sorta svinje počele su još u januaru, tako što je u karantin Poljoprivredne škole u Valjevu stiglo 30 svinja, koje bi trebalo da se oprase za desetak dana, a čiji će se mladunci tokom leta deliti odgajivačima svinja. Kako se očekuje, do leta će odgajivači te vrste svinja proći obuku i dobiti sertifikate za proizvodnju "norveškog landrasa".

Radi pripreme za što bolji uzgoj ove posebne sorte svinja, u Gornji Milanovac su već stigli stručnjaci iz Norveške, koji će u narednih šest meseci nadgledati adaptaciju svinja i pomagati u radu ove specijalizovane stočarske zadruge, koja je organizovana po skandinavskom modelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: