Đukanović i Barović šire poslovanje

Dva najuticajnija crnogorska biznismena Aco Đukanović i Vesko Barović nastavljaju da šire poslovanje u Crnoj Gori.

Izvor: Vijesti

Ponedeljak, 22.01.2007.

10:04

Default images

Đukanovićeva kompanija Monte nova otkupila je tendersku dokumentaciju za trećeg mobilnog operatera u Crnoj Gori, dok je Barović krenuo u osnivanje kablovske televizije.

Oba biznismena u ovom trenutku kontrolišu značajan udeo u najprofitabilnijim poslovima u Crnoj Gori kao što su građevinarstvo, nekretnine, turizam, bankarstvo, osiguranje, tržište kapitala.

Đukanović se zvanično pojavljuje kao osnivač u svoje dve firme preko kojih kupuje banke, nekretnine, placeve. Barović je, između ostalog, osnivač i značajan akcionar više crnogorskih kompanija, član je uprava Elektroprivrede, ulcinjske Solane, Bjelasica rade, Fjorda, Mimoze i drugih, najveći je akcionar Eurofonda, a ujedno i prvi čovek Košarkaškog saveza Crne Gore i KK Budućnost.

Podgorička kompanija BBM Broudbend Montenegro, u kojoj Barović ima udeo, jedina je na tenderu ponudila da u svim crnogorskim opštinama gradi kablovske i bežične distribucione sisteme za prenos radijskih i televizijskoh programa. Broudbend Montenegro u tom slučaju ima najveće šanse da dobije licencu za kablovsku televiziju, jer su ostale kompanije ponudile da pokriju manji broj opština.

Pored jake konkurencije oličene u Mobilkomu Austrija, Telekomu Srbije i Komselu iz Luksemburga, Đukanovićeva firma Monte nova da bi ispunila uslove tendera mora ući u konzorcijum sa nekim ko se bavi telefonijom.

Kvalifikacioni uslov za učešće na tenderu je da kompanija, koja otkupi tendersku dokumentaciju, ima najmanje pet godina iskustva u građenju, eksploatisanju i pružanju mobilnih javnih telekomunikacionih servisa. Na tender se može prijaviti i grupa ponuđača u konzorcijumu.

Tenderom je predviđeno da svaka kompanija pre ili posle otkupa tenderske dokumentacije može formirati konzorcijum sa drugim preduzećima. Biće prihvaćena ponuda konzorcijuma ukoliko jedan njegov član, ima najmanje pet godina iskustva u poslovima mobilne telefonije.

Tender za trećeg mobilnog operatera u Crnoj Gori zatvara se 14. februara, kada će biti i otvorene ponude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: