Krediti ponovo poskupeli: Evo kako možete manje plaćati mesečnu ratu VIDEO

Narodna banka Srbije povećala je referentnu kamatnu stopu kako bi suzbila inflaciju.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2022.

10:07

Krediti ponovo poskupeli: Evo kako možete manje plaćati mesečnu ratu VIDEO
Foto: Printscreen TV Prva

Dobra vest je da je NBS donela odluku da banke dužnicima kojima je to potrebno produže rok otplate.

Gost jutarnjeg programa TV Prva Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica, otkrio je razlog poskupljenja referentne kametne stope.

"Referentna kamatna spota je povećana za 50 poena, to je sada 5 odsto. To jeste uloga NBS, da održava monetarnu stabilnost i ovo su mere protiv inflacije. Sve što radi NBS je da bi predupredila bilo kakve veće poremećaje na finansijskom tržištu. To je to postepeno povećavanje referentne kamantne stope kako bi se promenili odnosi na finansijskom tržištu i kako bi poskupeo novac. Zašto? Pa da bi ga povukli sa tržišta da bi predupredili inflaciju. To nema nikakve veze sa kreditima, krediti su posledica ovog mehanizma.Kamate su od početka godine do sada skočile nekih 15 do 20 odsto", ispričao je Dušan Uzelac.

Na pitanje do kada možemo očekivati poskupljivanje, Uzelac kaže:

"To niko ne može da predvidi. Ovo je poplavni talas koji stiže iz Evrope. Nema nestašica, nema krize energenata, više govorimo o političkim krizama. Jedna politička odluka može da preorjentiše tokove novca na način da novac bude skuplji ili jeftiniji, jedna valuta jefinija ili skuplja. l prilično je nestabilno tržište ali nije drastično, ništa se ne dešava preko noći."

Bez obzira da li neko planira da uzme keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, Uzelac uvek savetuje pažljiv pristup ličnim finansijama i upoređivanje svih postojećih ponuda pre nego što donesete konačnu odluku.

"Pre nego što uzmete kredit morate da osvestite svoj prihod i stabilnost zarađivanja, što će vas banka i pitati", rekao je Dušan.

Rate na stambene kredite skočile su za oko 60 evra. Prema očekivanjima za dalji rast euribora hoće i ovaj skok biti još veći?

"Za stambene kredite postoji jedna neposlovna praksa. Euribor je sada na normalnom nivou. Ovo što je bilo u negativnom bilo je bilo na nenormalnom nivou. To su svi bankari znali. I očekivalo se da će kad tad skočiti. Međutim, nisu to spomiljali klijentima. Zato su klijenti ljuti. Nisu dobili informaciju da će porasti. Do proleća je neizvesno, a nakon toga će znati više. Glavna stvar je da kredit podižete kada hoćete, a ne kada morate. Kada morate, tada ste ušli u crveno, tada nemate mnogo opcija", objašnjava Dušan.

Juče je NBS donela i olakšace za otplatu koje podrazumevaju da oni dužnici koji ne mogu redovno da izmiruju rate mogu od banke da traže da im se produži rok otplate. Novi rok otplate za keš i potrošačke kredite moraće da bude kraći od devet godina, a za auto-kredite kraći od 11 godina. Kada je reč o stambenim kreditima, dužnicima će biti omogućeno da rok otplate produže za pet godina. Kako će to funkcionisati u praksi?

"To nije mera, to je sugestija za građane koji su u problemu. Sve što je potrebno je da odu u banku i kažu da žele da produže rok otplate. Ono što dugujete danas se raspodeli u više rata u budućnosti. Tako vam je mesečna rata manja, ali ćete u perspektivi banci platiti više. Neko ko se teško snalazio sa ratom od 300 evra, značiće mu da smanji tu ratu na 200 ali će produžiti period otplate", ispričao je Dusan.

Za više informacija pogledajte video-prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: