NBS donela odluku: Od sad ćete moći i duže da otplaćujete svoje kredite

NBS donela dva propisa koja bi trebalo da olakšaju položaj dužnika, kako onih koji imaju gotovinske i potrošačke zajmove, tako i onih sa stambenim kreditima.

Izvor: B92 / K.K.

Četvrtak, 08.12.2022.

17:00

NBS donela odluku: Od sad ćete moći i duže da otplaćujete svoje kredite
Foto: B92.net

Narodna banka Srbije je usvojila Odluku o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke i Odluku o izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima. Navedenim odlukama pruža se podrška građanima u trenutnim okolnostima i istovremeno čuva stabilnost bankarskog sektora.

Bankama je ovim omogućeno da banke dužnicima kojima je to zaista potrebno obezbede neophodne olakšice. Klijenti koji imaju teškoće u otplati kredita treba da u neposrednoj komunikaciji s poslovnim bankama ugovore optimalno rešenje kojim će prevazići probleme. Dužnici koji imaju poteškoće pri izmirivanju svojih obaveza (po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita) moći će da produže vremenski rok otplate kredita. Rok izmirivanja obaveza mora biti kraći od devet godina za potrošačke i gotovinske kredite. Krediti koji su pozajmljeni radi kupovine motornih vozila moraju biti kraći od 11 godina.

Dužniku će se izaći u susret u skladu sa "novim" rokovima kako bi nesmetano otplatio svoju obavezu prema banci bez obzira na dužnikovu zaduženost.

Banka će uz pristanak dužnika moći da produži period otplate ukoliko uvidi da je to neophodno.

Rok u kojem dužnik može podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja po novim pravilima nije ograničen, ali se restrukturiranje na ovaj način može sprovesti samo jednom.

Reč je o mogućnosti banaka, ali ne i obavezi, međutim NBS je napravila okvir u kom su banke podstaknute da građanima kojima je to zaista potrebno izađu u susret i u zajedničkom interesu ugovornih strana pomognu dužnicima da lakše izmire svoja dugovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: