Štednja se uvukla i pod jelku

Inflacije je ove godine duboko zagrizla u novčanike Nemaca i mnogi će štednju nastaviti i za božićne praznike, nagovestila je u ponedeljak objavljena anketa.

Izvor: DPA

Ponedeljak, 05.12.2022.

13:55

Štednja se uvukla i pod jelku
Ilustracija: Depositphotos/yanlev

"Mnogim potrošači se sada muče da spoje kraj sa krajem. U takvoj situaciji baš i neće biti nešto raspoloženi za poklone", rezimirao je ekonomista Mihael Renc anketu konsultantske kuće Ernst end Jang (EY).

EY je za istraživanje prošlog meseca anketirao više od 1.000 potrošača, prenosi dpa. Istu anketu, inače, radi od 2008.

Na štednju su prinuđeni, ili barem moraju o njoj da razmišljaju, pre svega ljudi sa malim i srednjim primanjima.

Najmanje prostora za poklone imaju domaćinstva sa godišnjim neto primanjima manjim od 25.000 evra, rekao je Renc. Agencija procenjuje da će ta grupa budžet za poklone srubiti za 24 odsto, najviše od početka praćenja.

Prosečni budžet za božićne poklone u Nemačkoj sada je 252 evra, za 21 evro manje nego prošle godine i ujedno je najmanji od 2014.

Prema rezultatima ankete, samo oni koji zarađuju više od 70.000 evra ove godine nameravaju da potroše više nego prošle. "Domaćinstva sa velikim primanjima još su prilično opuštena", rekao je Renc.

Izgleda da će najčešći poklon pod božićnim drvcetom i ove godine biti vaučeri i gotovina. Spiskom pravih poklona dominiraju igračke, slatkiši i drugi prehrambeni proizvodi, knjige, odeća i kozmetika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: