Plate trgovaca više ne omogućavaju pristojan život u Sloveniji

Posle višemesečnih pregovora slovenačkog Sindikata radnika u trgovini i poslodavaca, postignut je dogovor o povećanju minimalnih osnovnih zarada zaposlenih.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.11.2022.

12:08

Plate trgovaca više ne omogućavaju pristojan život u Sloveniji
Ilustracija: Depositphotos/mishoo

Međutim, pregovori će biti nastavljeni, jer Sindikat nije zadovoljan visinom primanja, prenosi RTV Slovenije.

Navodi se da je generalni sekretar Sindikata Ladi Rožič izjavio za Slovenačku novinsku agenciju STA da će minimalne osnovne zarade do petog tarifnog razreda biti povećane za 36,18 odsto, a u šestom i sedmom tarifnom razredu za 25 odsto, što znači da će prodavcu koji pripada četvrtom tarifnom razredu plata od 1. januara porasti sa 697 evra na 950 evra bruto.

Rožič je dodao da Sindikat nije zadovoljan ishodom pregovora, jer je postignuto samo približno ono što su radnici želeli i da će pregovori biti nastavljeni u februaru.

RTV Slovenije napominje da su predstavnici sindikata krajem septembra prikupili 6.470 potpisa na peticiji kojom se zahtevaju veće zarade i nadoknade troškova rada, regulisanje radnog vremena i bolji uslovi rada i tada su istakli da plate trgovaca više ne omogućavaju pristojan život i da je to jedan od razloga što postoji nedostatak radne snage u slovenačkim trgovinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: