Oslobodili se Rusije

Slovenačka kompanija "Geoplin" je diverzifikovala izvore nabavke, tako što je zakupila dovoljne količine gasa od evropskih partnera.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.11.2022.

11:20

Oslobodili se Rusije
Foto: 63ru78/Shutterstock

Slovenački kupci do kraja godine neće zavisiti od ugovora o snabdevanju gasom sa ruskim "Gaspromom", čak i ako bi isporuke bile smanjene ili potpuno zaustavljene, saopšteno je posle sastanka Skupštine akcionara kompanije.

Najveći slovenački trgovac gasom je naveo da je sa evropskim partnerima već dogovoreno delimično snabdevanje gasom za narednu godinu, a drugi deo potrebnih količina obezbeđen je ugovorom sa kompanijom "Sonatrak" iz Alžira, prema kom će alžirski prirodni gas u Sloveniju početi da pristiže 1. januara. 2023. godine.

Akcionari "Geoplina", među kojima su najveći slovenačka naftna kompanija "Petrol" i država, optužili su "Gasprom" za nepoštovanje ugovora o isporuci gasa, jer je od 14. juna smanjio količinu tog energenta koji isporučuje Sloveniji.

Navodi se da je "Geoplin" pozvao "Gasprom" da prestane sa kršenjem ugovora i da nadoknadi celokupnu do sada prouzrokovanu štetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: