Putin predložio: Nova unija?

Rusija razgovara o mogućoj "gasnoj uniji" sa Kazahstanom i Uzbekistanom kako bi podržala isporuke između tri zemlje i drugim kupcima energije, uključujući Kinu.

Izvor: B92.net

Utorak, 29.11.2022.

10:10

Putin predložio: Nova unija?
EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

To je danas rekao potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak, prenosi Interfaks

Novak nije izneo dalje detalje o tome šta bi gasna unija podrazumevala niti u kojoj fazi su razgovori.

Portparol kazahstanskog predsednika Kasim-Žomarta Tokajeva rekao je u danas da je ruski predsednik Vladimir Putin predložio takvu ideju na sastanku sa Tokajevim u ponedeljak. On takođe nije naveo detalje, prenosi Rojters.

Dok je Rusija glavni izvoznik prirodnog gasa, Uzbekistan i Kazahstan proizvode otprilike onoliko koliko i troše. Dve zemlje su povezane gasovodom sa Rusijom, a odvojeni gasovod ukršta obe na putu ka Kini.

Međutim, oba gasovoda uglavnom pumpaju gas iz Turkmenistana, dok Kazahstan i Uzbekistan nikada nisu prijavili bilo kakve tranzitne pošiljke ruskog gasa u Kinu ili bilo koju drugu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: