"Ne bojte se, neće biti povećanja poreza"

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner istakao je da neće biti povećanja poreza i da želi da smanji celokupni državni deficit od 2024.

Izvor: DPA

Ponedeljak, 28.11.2022.

17:59

Shutterstock/Natanael Ginting

"Mi smo u predbožićnoj sezoni: ne bojte se. Sa ovom koalicijom i ovim ministrom finansija neće biti povećanja poreza," rekao je Lindner na skupu nemačkih zanatlija u ponedeljak.

Lindner se osvrnuo na političke izjave, kao i na zahtev državnog Saveta privrednih stručnjaka da se od onih koji najviše zarađuju naplaćuje veći porez, kako bi se teret energetske krize pravednije raspodelio.

Pozvao je i na veliku reformu oporezivanja kompanija, čak i ako za to trenutno nema političke većine. Nemačka je u međunarodnom poređenju među zemljama sa najvećim porezima.

Lindner je rekao i da će javni dug Nemačke nakon energetske krize biti oko 70 odsto bruto domaćeg proizvoda. Ipak, prema evropskim merilima to će i dalje biti održive javne finansije.

S druge strane, Nemačka se udaljila od kriterijuma iz Mastrihta. U evropskim ugovorima iz Mastrihta dogovorena je gornja granica javnog duga od 60 odsto BDP-a. Od početka pandemije, Nemačka je tu granicu premašila pošto je izdvojila milijarde za pomoć privredi i građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: