Zaradili milione: Mundijal "zlatna koka" za talibane

Talibani su zaradili milione od organizacije Svetskog prvenstva, pišu svetski mediji.

Izvor: klix.ba, H.H.

Nedelja, 27.11.2022.

09:51

Zaradili milione: Mundijal
Foto: EPA-EFE/Mohamed Messara

U tome su uspeli tako što su obezbedili građevinsku opremu za izgradnju stadiona u Kataru, otkriva engleski Telegraf.

Visoki talibanski zvaničnici koristili su novac koji su dobili za mirovne pregovore za kupovinu, a zatim iznajmljivanje teških mašina za izgradnju stadiona u protekloj deceniji, otkrio je izvor iz talibanske kancelarije u Dohi.

Značajan kontingent talibanskih lidera živeo je u Dohi, glavnom gradu Katara, od 2013. pa nadalje, gdje su bili uključeni u dugotrajne mirovne pregovore sa SAD i UN.

"Talibani su uložili velika sredstva u izgradnju stadiona Svetskog prvenstva i turnir je bio zlatna koka za njih. Plaćeni su milionima", tvrdi izvor Telegrafa, prenosi Kliks.

"Neki članovi talibana imali su između šest i deset komada velikih mašina u Dohi i zarađivali su i do 10.000 funti po mašini mesečno."

Dva odvojena visoka talibanska izvora opisali su kako su zvaničnici dobijali unosne naknade za život u zemlji tokom mirovnih pregovora, koje su potom ulagane u velike građevinske mašine.

Katarske vlasti, uz odobrenje SAD i UN, isplaćivale su članovima talibanske političke kancelarije u Dohi mesečnu stipendiju vrednu hiljadama funti kao deo napora da se olakšaju mirovni pregovori sa Zapadom.

Zvaničnicima koji su dolazili u posetu obezbeđeni su i luksuzni terenci, besplatna zdravstvena zaštita i redovna dostava hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: