Nemačka i Španija insistiraju: Nastaviti gradnju gasovoda preko Pirineja

Vlade Nemačke i Španije ponovile su da se zbog ublažavanja energetske krize odlučno zalažu za izgradnju gasovoda kroz Pirineje.

Izvor: DPA

Petak, 07.10.2022.

12:53

Nemačka i Španija insistiraju: Nastaviti gradnju gasovoda preko Pirineja
Ilustracija: Shutterstock/Ververidis Vasilis

Izgradnja je 2017. prekinuta iz ekonomskih razloga, prenosi dpa.

U nacrtu zajedničkog akcionog plana, koji je u sredu dogovoren na konsultacijama dve vlade u španskoj Korunji, obe zemlje se zalažu za realizaciju gasovoda nazvanog Midi-Katalonijia (Midcat) između Španije i Francuske do 2025. godine.

Kasnije kroz taj cevodod treba da ide i vodonik iz obnovljivih izvora energije. Međutim, Francuska se do sada opirala toj izgradnji.

Nemački kancelar Olaf Šolc i španski premijer Pedro Sančes su se i uoči konsultacija još jednom izričito založili za realizaciju pirinejskog gasovoda.

"Evropska unija mora kada je reč o snabdevanju energentima još snažnije da se umreži", rekao je Šolc u intervjuu za španski dnenvik El Pais.

"Posebno povezivanje Iberijskog poluostrva sa evropskom mrežom cevododa može da bude veoma važan korak za sve nas, i zato i propagiram izgradnju Midkata", naglasio je Šolc.

Sančes je za Frankfurter algemajne cajtung rekao da je svrha gasovoda evropska bezbednost snabdevanja.

"To nije bilateralno pitanje, nego se tiče cele EU. Imajući u vidu rat u Ukrajini, prioritet ne treba da imaju interesi pojedinaca, nego evropski interes", rekao je španski premijer.

Šolc je na konsultacije otputovao sa polovinom svog kabineta. U njegovoj pratnji je u novom transporteru Bundesvera bilo osam od 16 ministara, među kojima i ministar privrede Robert Habek, ministar finansija Kristijan Lindner i ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Akcioni plan, koji je dogovoren u sredu uveče, obuhvata sve oblasti politike, od obrazovanja i nauke, preko privrede pa do odbrane i bezbednosnih pitanja. Poseban značaj je zbog aktuelnosti posvećen delu koji se odnosi na energetsku saradnju.

Gasovod Midkat za koji se zauzimaju Šolc i Sančes treba da vodi od Barselone, preko Pirineja, pa do konektora na francusku mrežu u južnofrancuskoj opštini Barbera.

U Španiji je cevovod završen do Ostalrika, 106 kilometara južno od granice, a u Francuskoj nedostaju oko 102 kilometra. Realizacija je obustavljena 2017. zbog nedovoljne ekonomske isplativosti.

Prirodni gas koji treba gasovodom da teče prema severu, Španija i Portugal mogu da nabavljaju iz različitih izvora, pošto dve zemlje zajedno raspolažu sa sedam terminala za tečni gas. Uz to postoje i dva gasovoda prema izvoznicima u Severnoj Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: