Vučić: "Danas je poseban dan – na ovome radimo šest godina" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji otvaranja novog objekta MTU Maintenance Serbia.

Izvor: B92.net/Tanjug

Petak, 07.10.2022.

10:51

Vučić:
Foto: Predsedništvo Republike Srbije

U njemu će se vršiti popravka delova motora za avione.

"Ovo je velika stvar za našu zemlju", rekao je Vučić.

On je dodao da je danas za Srbiju poseban dan i da se na ovome radilo šest godina.

Vučić je naglasio i da je neverovatan uspeh to što je fabrika izgrađena za samo 11 meseci.

"MTU neće zbog visoke cene gasa i struje otići iz Srbije, ali mnogi drugi hoće i to će biti najveća borba u narednih godinu i po dana, ali o tome ću govoriti više sutra", najavio je Vučić.

On je podvukao da su toj kompaniji i veće plate.

"Već smo danas pričali o proširenju, za ovo smo platili 14,6 miliona, ali će nam doneti mnogo više", rekao je Vučić. Vučić je tokom obilaska istakao izrazio oduševljenje novim pogodnima i istakao da će ta fabrika biti na ponos Srbije.

"MTU ima ogromno tržište, kada je reč o avionici i svemu što se toga tiče. U narednih 50 ili 60 godina imaju tržiste i odavde neće ići. to je veliki uspeh i za nas, što smo uspeli da napravimo bliske odnose sa njima", naglasio je Vučić.

Predsednik je dodao da otvaranje fabrike MTU u Srbiji menja sve.

Dodao je da će se graditi nova škola u Pazovi u vrednosti od 15 miliona evra, da će grant nemačke KfW banke iznositi 2,5 miliona evra, dok će preostalo finansirati kompanija.

Vučić je dodao da je za MTU veoma važno dualno obrazovanje u Srbiji, pošto će im biti potrebni odgovarajući radnici.
Foto: Predsedništvo Republike Srbije
Vučić se obratio i na ceremoniji otvaranja fabrike.

"Ne postoji lepša i važnija vest za Srbiju od ove danas. Toliko sam ponosan na sve ljude koji su vredno radili na ovome. I bez dualnog obrazovanja ne bismo imali MTU danas ovde", istakao je Vučić tokom.

Kako je dodao, ono što danas, uz cenu energenata, daje prednost Srbiji kada je privlačenje investitora u pitanju, jesu ljudi, pre svega zahvaljujući dualnom obrazovanju.

"Danas vidite ovih 40.000 kvadratnih metara, mislite 'ovo je samo jedan dan, pa se vraćamo', ali ovo je nešto što menja život građana Srbije", rekao je Vučić.

On je naglasio Srbija nikada neće zaboraviti to što su ljudi iz MTU u trenutku kada se digla buka na Srbiju zbog geopolitičkih promena, stali uz Srbiju i nastavili da rade još jače i još snažnije.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da radi na infrastrukturi u Novoj Pazovi. Predsednik je kazao da je naša zemlja razmišljala i o opciji da postoji posebno ministarstvo za dualno obrazovanje.

"Nastavićemo da radimo na tome. To nam pruža komparativnu prednost u odnosu na sve druge. To je ono što našim ljudima pruža priliku da budu još odgovorniji i posvećeniji. Oni nama postaju resurs za budućnost. Oni su snaga Srbije. Bez njih nema ove fabrike i napretka ove zemlje", izjavio je Vučić.

Svečanosti povodom otvaranja ove nemačke kompanije prisustvovali su i ministarka privrede Anđelka Atanasković, nemačka ambasadorka u Srbiji Anke Konrad, kao i ostali visoki zvaničnici iz Srbije i Nemačke i predstavnici avio-industrije i menadžment nemačke kompanije.
Foto: Predsedništvo Republike Srbije
MTU je vodeći proizvođač motora i jedan od najvećih svetskih dobavljača usluga održavanja avionskih motora.

Oko 30 procenata današnjih aktivnih aviona u upotrebi širom sveta ima MTU komponente.

U sektoru komercijalnog održavanja, kompanija se svrstava među prva tri pružaoca usluga za motore komercijalnih aviona i industrijske gasne turbine, navode iz kompanije.

MTU je i tehnološki lider u oblasti turbina s niskim pritiskom, kompresora sa visokim pritiskom, centralnih okvira turbina kao i procesa proizvodnje i tehnika popravke.
Foto: Predsedništvo Republike Srbije
U okviru svog komercijalnog OEM poslovanja, kompanija igra ključnu ulogu u razvoju, proizvodnji i plasmanu visokotehnoloških komponenti zajedno s međunarodnim partnerima.

U vojnom sektoru, MTU Aero Engines je industrijski lider u Nemačkoj za praktično sve motore koje koriste oružane snage i avijacija te zemlje.

Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, a prisutna je u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada...
Foto: Predsedništvo Republike Srbije
Između ostalog bavi se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i podrškom za motore za komercijalne i vojne avione.

Inače, MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u aktuelnom avionu erbas A320.

Kompanija je u julu 2021. u Novoj Pazovi započela je radove na izgradnji fabrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: