Hrvatska na čelu sa Plenkovićem stopirala uvoz ruske nafte u Srbiju preko Janafa

Zemlje članice EU glasale su juče za osmi paket sankcija Rusiji, ovoga puta usmerenih na ograničavanje cene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje van EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2022.

07:41

Hrvatska na čelu sa Plenkovićem stopirala uvoz ruske nafte u Srbiju preko Janafa
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Na insistiranje ustaškog režima u Hrvatskoj na čelu sa premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem, taj paket obuhvatiće i Srbiju jer preko Janafa neće moći više da uvozi rusku naftu.

I pored toga što je predlog Evropske komisije predviđao izuzetak od kojeg bi Srbija imala koristi, a tiče se i Jadranskog naftovoda (Janafa), Hrvatska i još nekoliko zemalja članica pobrinule su se da deo predloga ne prođe jer zaključeno je da za to nema opravdanja.

"Uprkos tome što je predlog Evropske komisije predviđao jedan izuzetak od koje bi profitirala Srbija, a tiče se i Jadranskog naftovoda (Janafa), Hrvatska i još nekoliko država članica pobrinule su se da taj deo predloga ne prođe jer je zaključeno da za njega nema opravdanja", navodi se u hrvatskim medijima.

To praktično znači da će Srbija zbog Hrvatske i ovog poteza morati da plaća skupu naftu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: