Suša i mraz prepolovili rod jabuka: "Umesto 12 tona, u gajbice sam stavio samo pet" FOTO

Berba jabuka je u punom jeku, a sudeći prema izjavama voćara iz sela Miokovci kod Čačka ove godine će i berači, ali i vlasnici parcela imati duplo manje posla.

Izvor: RINA

Utorak, 04.10.2022.

14:33

Suša i mraz prepolovili rod jabuka:
Foto: RINA

Pogođen mrazom i sušom, rod jabuka je prepolovljen, ali ono što je opstalo je odličnog kvaliteta.

"Očekivao sam da ću u mom voćnjaku imati preko 12 tona jabuka, međutim u gajbice sam stavio samo pet. Vremenske turbulencije su desetkovali rod jabuke i zato su količine dosta manje. Ono što je preživelo mahom ide u prvu klasu", rekao je za RINU Darko Topolavić iz sela Miokovci.

Otkupna cena za jabuke u svežem stanju kreće se oko 35 dinara, dok je cena za drugu klasu i jabuke padalice kao i svake godine dosta niža.
Foto: RINA
"Oni koji su je odmah u svežem stanju predavali davali su je po toj ceni od oko 30 dinara za kilogram i gajbice sa njima, dok oni koji su imali uslove da je skladište u hladnjačama čekaju neku bolju cenu na zimu kada je nestašica na tržištu. Mi našu jabuku kao i svake godine stavljamo u hladnjače i spremamo za evropsko ali i za rusko tržište", kaže ovaj poznati čačanski voćar.

Ovogodišnja situacija sa jabukama samo još jednom dokazuje da je zarada u fabrikama pod otvorenim nebom poprilično neizvesna i da zavisi od niza faktora. Ipak, voćar se snalaze na razne načina, pa kad podbaci jedna kultura te godine gubitke nadmoste sa drugom voćnom vrstom.

"Možda ova godina nije bila sjajna kada je jabuka u pitanju pa smo se "vadili" na druge kulture kao što je trešnja koja je imali odličnu cenu, rod ali i kvalitet. Dobro smo prošli i sa šljivom, koju zbog roda koji je ove godine bio odličan nismo stigli sve ni da pokupimo a kamoli da predamo", zaključio je Topalović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: