Poreska objavila kalendar obaveza

Poreska uprava objavila je kalendar obaveza firmi za oktobar.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.10.2022.

16:53

Poreska objavila kalendar obaveza
Foto: Depositphotos/AndreyPopov

Prema oktobarskom kalendaru obaveza koji je objavila Poreska uprava Srbije firme su dužne da do srede, 5. oktobra dostave obaveštenja o zakljucenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu, kao i izveštaje o obavezi zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplati sredstava.

Za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec, rok je 10. oktobar, za prethodni mesec, te za prijave i plaćanje PDV-a za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV.

Nedelju dana kasnije, dakle 17. oktobra ističe rok za plaćanje akontacije doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec, poreza na prihod od pružanja ugostiteljskih usluga za treći kvartal, akontacije doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec, doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec.

Takođe i za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec, te PDV za prethodni mesec, podnošenje obrasca PID PDV 1 za septembar ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvo.

Do istog datuma je neophodno obaviti i podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV za treće tromesečje, podnošenje obrasca PID PDV 1 za treće tromesečje ako je obveznik u njemu ispunio jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvo, plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec.

Takođe, 17. oktobar je i rok za plaćanje akcize od 16. do kraja prethodnog meseca, za podnošenje poreske prijave za obračun akcize za prethodni mesec, za podnošenje prijave o obračunu akcize na struju za krajnju potrošnju za prethodni mesec i za plaćanje akcize.

Pored toga, 31. oktobra ističe rok za plaćanje akcize od 1. do 15. u mesecu, za podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje za 2023. godinu kao i za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za septembar 2022. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: