Gas potekao kroz Baltik pajp

Poljski operater gasovoda Gaz-Sistem saopštio je da je prirodni gas danas počeo da teče novim gasovodom Baltik pajp, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Subota, 01.10.2022.

15:42

Gas potekao kroz Baltik pajp
Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND OUT

Gas teče iz Norveške, preko Danske, u Poljsku.

Gaz-Sistem je na Tviteru naveo da je ovo istorijski dan za energetski sektor Poljske.

Gasovod, koji ima kapacitet od deset milijardi kubnih metara godišnje, važan je element poljske strategije za diverzifikaciju uvoza energije iz Rusije.

Transport gasa iz Norveške, zajedno sa snabdevanjem preko LNG terminala, ključan je za plan energetske sigurnosti Poljske.

U aprilu je Poljskoj prekinut pristup ruskom gasu jer je odbila plaćanja u rubljama.

Projekat je pokrenut u saradnji između Gaz-Sistema i danskog operatera prenosnog sistema gasa i električne energije Energinet.

Baltik pajp se sastoji od pet glavnih komponenti, uključujući morski cevovod Severnog mora, kopneni cevovod u Danskoj, kompresorsku stanicu u Danskoj, morski cevovod Baltičkog mora i Poljsku na kopnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: