Nemci gube volju za radom

Sve više ljudi u Nemačkoj nije raspoloženo da radi i na posao ide samo zato što mora, pokazali su rezultati jedne ankete.

Izvor: DPA

Utorak, 27.09.2022.

15:53

Nemci gube volju za radom
Ilustracija: Shutterstock/Natanael Ginting

Skoro polovina zaposlenih, njih 48 odsto, želi da pređe na skraćeno radno vreme u dogovoru s poslodavcem.

Čak 56 odsto reklo je da je spremno da odmah napusti posao, ali ne može jer su prinuđeni da rade iz finansijskih razloga, prenosi DPA.

Podaci su rezultat godišnje studije instituta Jugav (YouGov), a saopštili su ih naručioci iz osiguranja HDI u utorak. U junu i julu anketiran je 3.891 zaposleni, stariji od 15 godina.

Pre pandemije, 2019. godine samo 41 odsto ispitanika je reklo da bi prestalo da radi u slučaju da ima dovoljno novca.

Više od tri četvrtine njih je izjavilo da podržava uvođenje četvorodnevne radne nedelje u svojoj kompaniji, ali velika većina uz odgovarajuću platu.

Posvećenost poslu se smanjuje posebno među mladim zaposlenima: 58 odsto mlađih od 25 godina izjavilo je da ne može da zamisli život bez posla, dok je pre dve godine to reklo 69 odsto.

Osiguranje HDI i Savezna agencija za zapošljavanje rezultate vide kao znak brzih promena na tržištu rada.

"Ne čudi da se zahtevi kompanija i očekivanja zaposlenih u pogledu njihovih radnih mesta i svakodnevnog života brzo menjaju", rekao je Torsten Vitake (Thorsten Withake), šef direkcije agencije za zapošljavanje za Severnu Rajnu – Vestfaliju.

"Prema rezultatima našeg istraživanja, naročito mladi zaposleni u Nemačkoj žele više slobode na radnom mestu", istakao je direktor osiguranja HDI Kristofer Loman (Christopher Lohmann).

Očekivanja zaposlenih su u suprotnosti sa zahtevima tržišta rada. Prema podacima Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja, u drugom kvartalu ove godine bilo je 1,9 miliona slobodnih radnih mesta, više nego bilo kada od početka istraživanja.

Kadrovska situacija u zdravstvenim i ustanovama za negu je napeta, ali i u zanatstvu i IT industriji ima mnogo slobodnih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: