Nemce čeka skupa sezona: Računi za grejanje skaču 550 evra za stan od 70 kvadrata

Visoke cene energije u Nemačkoj uzrokuju ove godine veći porast troškova grejanja nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

Izvor: Veèernji list

Utorak, 27.09.2022.

11:05

Nemce čeka skupa sezona: Računi za grejanje skaču 550 evra za stan od 70 kvadrata
Ilustracija: Shutterstock/Photo Oz

Ogrevno drvo takođe značajno poskupljuje.

Sve to bi mnogi u Nemačkoj mogli osetiti na računima u idućoj godini.

"Troškovi za grejanje na gas, lož-ulje i struju posebno naglo rastu, kao što analiza pokazuje", saopšteno je za nemačku agenciju dpa iz neprofitne konsultantske firme co2online, piše Feniks magazin.

Shodno tome, grejanje prosečnog stana od 70 kvadratnih metara u stambenoj zgradi na prirodni gas i lož-ulje verovatno će koštati više: oko 67 posto za prirodni gas i oko 53 posto za lož-ulje. To bi bilo najmanje 550 evra više godišnje za gas i gotovo 500 evra za naftu.

Za 2021. co2online je već zabeležio povećanje troškova od 20 posto za zemni gas i 51 posto za lož-ulje, prenosi Večernji list.

Dok su troškovi za drvne pelete u to vreme ostali relativno stabilni, prema analizi, ovaj energent takođe je pod uticajem značajnih poskupljenja u tekućoj godini: očekuje se da će grejanje na drva poskupjeti 54 posto, a time i za prosečnu od oko 310 evra po stanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: